Свят

В телефонен разговор Шолц поиска от Нетаняху да продължи да избягва ескалация

  22.04.2024 07:10             
В телефонен разговор Шолц поиска от Нетаняху да продължи да избягва ескалация

В телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху германският канцлер Олаф Шолц отново предупреди да не се допуска ескалация на ситуацията в Близкия изток, предаде ДПА.

По време на разговора днес Нетаняху е информирал Шолц за ситуацията в региона, съобщи говорителят на германското правителство Щефен Хебещрайт. "Канцлерът подчерта, че целта сега е да се избегне ескалация и регионален пожар", каза Хебещрайт. 

Шолц обясни и решението на държавните глави и премиерите от Европейския съвет да наложат допълнителни санкции на Иран. 

Германският канцлер потвърди, че правителството му ще продължи да координира дейността си в тясно сътрудничество с партньорите си от Групата на седемте (Г-7) и от Европейския съюз.

В отговор на голямото иранско нападение на негова територия през миналия уикенд Израел предприе контраатака срещу военни цели в Иран в петък, според съобщения в медиите. Иран обаче омаловажава атаката като знак за възможна деескалация. Израел също не я коментира. 

Мащабната ракетна атака на Иран срещу Израел беше предшествана от ракетно нападение срещу комплекса на иранското посолство в сирийската столица Дамаск, при което бяха убити двама ирански генерали и други служители. Това нападение беше приписано на Израел, припомня ДПА.



Хороскоп за неделя 5 май 2024
Лора Караджова и Кристо днес в Бяла Слатина
Слово на Врачанския митрополит Григорий по повод Възкресение Христово
Зоологическата градина в София е отворена и е с редовно работно време по време на всички празнични дни до 6 май
Ето и листата на ГЕРБ-СДС за област Враца
С шест километра лента и проект за маорските традиции „Матаахо колектив“ спечелиха „Златен лъв“ на Венецианското биенале тази година