Събития

Родители дискутираха агресията сред децата с психолог

  21.04.2024 09:00             
Родители дискутираха агресията сред децата с психолог

Съботна работилница за емоции за родители се проведе в детския отдел на Регионална библиотека „Христо Ботев“ във Враца. Темата на събитието беше „Агресията, предизвикателното поведение и лъжата“. Инициативата е на врачанската библиотека, съвместно с детския психолог Надежда Евгениева, и се провежда за втори пореден път. Срещите са насочени главно към родителите на деца от 0 до 7 години, както и към бъдещи майки и татковци. Целта на организаторите е повече родители да имат директен контакт с детски психолог, за да могат да се възползват от професионални и полезни съвети при възпитанието, развитието и общуването с най-малките. 
Срещата се проведе при засилен интерес от страна на родителите, където се дискутираха едни от най-актуалните теми при възпитанието на малчуганите, а именно – агресията в общуването, на която често сме свидетели в детската градина, вкъщи или навън. Психологът Надежда Евгениева даде ценни съвети на родителите как е здравословно да се реагира на детската агресия и ги насочи към конкретни примери за реакция от страна на родителя, когато децата имат агресивни прояви в поведението. Един от съветите, върху който специалистът акцентира, е, че когато едно дете в по-малка възраст (2-3 години) проявява агресия, положителен резултат дава т.нар. „възглавница на гнева“. Идеята е детето да излее натрупания гняв върху възглавницата, а не върху родителя или друго дете, като по този начин се намаляват значително шансовете детето да прояви агресия срещу живо същество, твърди психологът.
Срещите с детския психолог Надежда Евгениева и родителите са напълно безплатни и са достъпни за всеки родител, който желае да придобие повече познания за правилното възпитание на детето си. Инициативата ще продължи през цялата година, като събитието ще се провежда един път месечно, а темата всеки път ще е различна. Следващата среща с родители ще е на 18-ти май от 11 часа в Регионална библиотека „Христо Ботев“, детски отдел, и ще е на тема „Поставяне на граници и родителски стилове на поведение“. Всеки родител, който проявява интерес, може да присъства, за да чуе ценни съвети от специалист, с които да спомогне за по-доброто възпитание на своето дете.

 

Надежда Евгениева - психолог


Зоологическата градина в София е отворена и е с редовно работно време по време на всички празнични дни до 6 май
Ето и листата на ГЕРБ-СДС за област Враца
С шест километра лента и проект за маорските традиции „Матаахо колектив“ спечелиха „Златен лъв“ на Венецианското биенале тази година
Най-вкусното печено агне за Гергьовден се прави по тази стара българска рецепта
Смолянският епископ Висарион отслужи литургия в храм „Св. Николай“ в Смолян
Още четири партии и коалиции регистрира РИК Враца