Събития

„Ботевци“ почустваха воинския дух СНИМКИ

  20.04.2024 18:00             
„Ботевци“ почустваха воинския дух СНИМКИ

Учениците от 8.Б и 11.А класове на Средно училище „Христо Ботев“ гр. Враца взеха участие в Деня на отворените врати, организиран от Военно формирование 54 990 – Механизиран батальон – Враца. Събитието се проведе в навечерието и по повод 6 май – Ден на храбростта и Българската армия.

Сред изложената военна техника интерес предизвикаха верижните машини МТ-ЛБ и бронирана минохвъргачка Б 1, предназначени за действия на механизираната пехота. Изложени бяха и противотанкови гранатомети, РПГ, стрелково оръжие, предпазно облекло, бронирани автомобили „Мерцедес“, които са на въоръжение в Българската армия. Наред с това бяха представени образци от новата модернизирана българска разработка на автомат „Калашников“, който е с телескопичен приклад, оптика, нощни и лазерни прицели и възможност за прикачване на гранатомет. С този модел ще бъдат превъоръжени сухопътните ни части.

Учениците се запознаха и с условията за обучение в Националния военен университет „Васил Левски“ в гр. Велико Търново. Той предлага абсолютно безплатно 5 годишно военно и 4 годишно гражданско образование, гарантирана заетост след завършването му, подходящи битови условия и възможности за кариерно развитие.

Учениците разгледаха и музейните експозиция посветена на 35 пехотен Врачански полк, която беше открита по повод 120 годишнината от създаването му. 



Изгонената Катя от "Ергенът" изля душата си относно Алек, Маги и Криси
ГЕРБ-СДС обявиха водачите си в страната. Красен Кръстев води във Враца, Росица Кирова във Видин, а в Монтана Румен Христов
Франция и Япония ще започнат разговори относно сделка за реципрочен достъп на войски
Лоша прогноза за времето премества на друга дата откриването на туристическия сезон на остров Света Анастасия
Мартин Харизанов и ”Благотворни приятели” с мащабна дарителска акция за Великден
Модерен физкултурен салон се изгражда в училище „Иван Вазов" във Вършец