Събития

До края на май е забранен риболовът в язовир „Огоста"

  19.04.2024 10:00             
До края на май е забранен риболовът в язовир „Огоста\

От 15 април до 31 май риболовът в язовир „Огоста" е абсолютно забранен, съобщават от ИАРА в Монтана. Целта е да бъдат опазени водните обитатели в периода им на размножаване.

В дълбоките води на „Огоста" се крият и сом, и  амур, и платика, очаква се до дни да излезе и шаран. Тази пролет на въдицата на късметлия се хванал 80-килограмов сом, който според специалисти плува в язовира от поне 50 години.

В района на язовира въдичари ще се допускат само в района от водовземната кула до полуостров „Расника". Санкциите за нарушители са 1 000 лева.

Въвежда се и зона за нощен риболов - 200 метра от кулата до чешмата в Живовци. Само в този участък в периода до 1 ноември може да се извършва нощен риболов, но не и по време на зараната.

Преди дни инспекторите от ИАРА заловиха въдичари, уловили над 130 килограма риба и тръгнали да я продават незаконно по пазарите.

Спипани са двама души, които в продължение на няколко дни са хвърляли въдици в язовира откъм село Гаганица, община Берковица. Те са опитали да извозят събрания улов за незаконна продажба. Инспекторите обаче проследили товаренето на рибата в камион и заедно с патрул на жандармерията го спрели до село Боровци. В товарния отсек са открити седем сома с общо тегло около 130 килограма. На шофьора на автомобила е съставен акт за административно нарушение, затова че превозва риба без лицензиран за целта транспорт и без да притежава документи за произход на рибата.

От ИАРА в Монтана припомниха, че продаването и купуването на риба, хваната от любители, е забранено и се наказва от закона. На риболовците е позволено да задържат до три килограма улов или една трофейна риба на ден.

От агенцията посочиха, че през последните години незаконният улов на риба е намалял поради засилените проверки. Въпреки това, в края на миналата година, край язовир Огоста са заловени двама бракониери, единият от които е с 18 наказателни постановления и влязла в сила присъда за същото престъпление.

 



Провеждат Великденски събор в Роман
Папа Франциск за търговията с оръжие: "Ужасно е да се печели от смъртта"
София: 27 художници от ЕС илюстрират силата на гласуването
Матурите по желание на ученика ще са от 22 до 29 май
Проведе се работна среща в Художествена галерия „Проф. Марин Върбанов“-Оряхово
„Фестивал на сапуна“ се проведе в село Царевец СНИМКИ