Събития

Световни музиканти гостуват на Симфониета-Враца СНИМКИ

  17.04.2024 11:00             
Световни музиканти гостуват на Симфониета-Враца СНИМКИ

Световни музиканти гостуват на Симфониета-Враца в концерта днес от 19 часа.

На врачанска сцена се завръща майсторът на виолончелото, румънецът със световна кариера - Антон Никулеску. Симфониетата посрещна и още един изтъкнат музикант, турския диригент Хакан Шенсой, който е изучавал дълги години цигулка при именити професори в Истанбул и по света, включително в Кралския музикален колеж Лондон в класа на Тревър Уилямс, след което започва да учи "Теория на музиката" и „Дирижиране" усъвършенствайки уменията си при Джанлуиджи Джелмети в Мизикалната академия в Сиена и академията на Ренгим Гьокмен в Измир. В биографията на именития маестро Шенсой се посочва, че той е първият и единствен турски диригент, на сцената на миланската "Ла скала" от 240 години насам. Именно прочутия оперен театър „Ла скала" е допирната точка в творческия път на двамата гостуващи световни музиканти.

Солистът Антон Никулеску, който започва активно кариерата си още като дете-чудо в родния Букурещ, носител на редица престижни награди от конкурси, е бил водач на групата на виолончелите в миланската "Ла скала", както и в „Тетро комунале" във Флоренция и оперния театър „Белини" в Катания. Концертира в цял свят и свири на уникален инструмент „Пиетро Гуарниери – Мантуа" от 1709 г.

В програмата на концерта от 19 часа в градската концертна зала на Враца, са включени М. Лисенко – Увертюра към операта „Тарас Булба", Н. Мясковски – Концерт за виолончело и оркестър, оп. 66 и П. Чайковски – „Франческа да Римини", симфонична фантазия в ми минор, оп. 3

Билети и абонаментни карти за Юбилейния полусезон Зима-Пролет'24 на Симфониета-Враца са в продажба в Билетен център "Гъбката". За резервации и информация, телефон 0896718303, 0899827060. 



Прибраха за 72 часа племенник на Мочи за отвличането в Козлодуй
Максим Генчев пристига в кино Метропол-Враца за премиерата на филма "Гераците"
Зловещо! Откриха човешки останки в дома на приближен на Хитлер
Почетният гражданин на община Мездра о. з. полк. инж. Георги Димитров от село Лик навърши 92 години СНИМКИ
Допълнителни курсове на градския транспорт във Враца
Майстор пекар се върна от Маями в Пловдив, за да меси хляб и козунаци