Свят

Близкият изток е на ръба на пропастта, заяви Борел и призова за деескалация между Иран и Израел

  16.04.2024 12:47             
Близкият изток е на ръба на пропастта, заяви Борел и призова за деескалация между Иран и Израел

Близкият изток е "на ръба на пропастта", заяви днес ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел и призова за деескалация на конфликта между Израел и Иран, предаде Ройтерс.

Иран изстреля стотици ракети и дронове срещу Израел в събота през нощта в отговор на предполагаемата израелска атака срещу консулството на Техеран в Дамаск, при която бяха убити няколко офицери от иранската Революционна гвардия, включително двама висши командири.

Израел не потвърди, но и не отрича отговорност за въздушния удар от 1 април в сирийската столица, отбелязва Ройтерс.

"На ръба на пропастта сме и трябва да отстъпим от него", заяви ръководителят на външната политика на ЕС пред испанското радио "Онда серо". "Трябва да настъпим спирачката и да превключим на друга скорост", добави той.

Борел каза още, че очаква отговор от страна на Израел на безпрецедентната въздушна атака от Иран, но че се надява, че той няма да предизвика по-нататъшна ескалация.

По думите му в израелската дясна управляваща коалиция има "дълбоко разделение" между твърдолинейните политици, които искат жестоко отмъщение и "по-умерената и разумна" фракция. Тази фракция призовава за отговор, посочи Борел, "но по начин, избягващ отговор на отговора".

Ръководителят на европейската дипломация, който разговаря с иранския министър на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан късно снощи, заяви, че ЕС трябва да поддържа най-добрите възможни отношения с Иран, въпреки санкциите, които блокът е наложил срещу Ислямската република заради спорната ѝ програма за ядрена енергия и други въпроси.

"В интерес на всички е Иран да не става ядрена сила и в Близкия изток да настъпи мир", посочи Борел.



„Възраждане“ регистрираха своите кандидати в РИК, Враца
Миро смрази Гала: На два пъти бил близо до смъртта
Проведе се областен кръг на Националното състезание по Безопасност на движението по пътищата във Враца СНИМКИ
Поставят слънчеви панели на десет общински сгради в Козлодуй
Един нов случай на COVID-19 е потвърден у нас през последното денонощие
Още двама членове на опозицията бяха арестувани във Венецуела