Свят

Британците се притесняват от кърлежи заради глобалното затопляне

  15.04.2024 15:42             
Британците се притесняват от кърлежи заради глобалното затопляне

Изменението на климата вероятно ще увеличи активността и разпространението на кърлежи във Великобритания, което може да доведе до увеличаване на случаите на Лаймска болест, според Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство. 

В повечето, но не във всички случаи, кръгъл или овален обрив може да бъде смятан за ранен симптом на бактериална инфекция. Обикновено той се появява в рамките на една до четири седмици. Докладваните случаи нарастват, като през миналото лято броят на острите случаи на Лаймска болест се е увеличил с почти 40%. 

От Агенцията за здравна сигурност казват, че по-топлото и по-влажно време създават благоприятни условия за “процъфтяване” на кърлежите.

Очаква се меките зими и по-топлите пролети да удължат периода, в който кърлежите са активни, увеличавайки вероятността от ухапвания от кърлежи. Последните данни на агенцията показват, че в Англия е имало 882 остри случая на заболяването между април и септември миналата година, когато кърлежите са най-активни. За сравнение, през цялата 2022 година общият брой на случаите е 635. Здравен експерт заяви за Скай нюз, че е възможно на Острова да се появят и непознати видове кърлежи от други части на Европа./БНР