Лайфстайл

9 навика, които ви пречат да забогатеете

  15.04.2024 14:40             
9 навика, които ви пречат да забогатеете

Бедността не е порок, но в нея има малко приятно. Нека да разберем защо заплатата никога не е достатъчна за всички удоволствия на живота. Живеем в ерата на коучинга, успешните блогъри и вниманието. В интернет редовно се появяват доволни лица, които говорят на фона на луксозно обзаведени апартаменти за важността на позитивното мислене и спазването на определени ритуали по пътя към щастлив, проспериращ живот, пише flagman.bg.

Но нито оптимистичното отношение, нито четенето на специализирана литература, нито ежедневното посещаване на лекции от финансови гурута нямат особен смисъл, ако човек следва сляпо т. нар. навици на бедността. Става дума за неочевидни действия или начини на мислене, които ни пречат да забогатеем. Готови ли сте да се тествате?

Липса на финансова грамотност

Това означава набор от умения и знания, благодарение на които ние не само изразходваме доходите си рационално, но и разумно спестяваме част от тях за бъдещето, като постепенно увеличаваме първоначалната сума и образуваме „възглавница“. Финансово грамотните хора не правят импулсивни покупки, възползват се от изгодни банкови депозитни програми и винаги знаят какво и колко ще им струва. За да се присъедините към техните редици, е важно да се придържате към две правила: вземете предвид всичките си приходи и разходи и ги анализирайте. Да, да, важно е не просто да се констатира липсата на спечелени пари за необходимите неща, а да се разбере защо това се случва, и то постоянно.

Потребителско мислене

Той е често срещан и изключително труден за изкореняване. Човек с потребителско мислене винаги търси максимална полза за себе си и вярва, че всички са му длъжни. Но в преследването на ниски цени, промоции и отстъпки умът се замъглява, така че е лесно да не забележите какво наистина се крие зад всичко това. Висококачествените продукти от доверени производители, разбира се, имат подходяща цена, така че няма да можете да излъжете всички, включително и себе си. Готовността да надплатите за достойно нещо или услуга, когато можете да спестите пари от него, говори за рационалност, финансова грамотност и добро отношение на човек към себе си или към другите (ако говорим за закупуване на подарък).

Страх от отказ от стабилност

Често се стремим към стабилност, свързвайки я с комфорт и сигурност. Например, страхуваме се да прекъснем дългогодишна връзка с токсичен партньор и да влезем в нова връзка, избираме курорти за почивка, които сме посещавали много пъти, не напускаме нелюбима нископлатена работа само защото се страхуват да вземат нов. Защо да поемате нов риск, когато можете да следвате вече утъпкана пътека? Експертите уверяват, че това е грешен подход към живота: той ни лишава от нови постижения, успех и материално богатство. Няма защо да се страхуваме от неизвестното, защото то съдържа толкова много приятни неща: нови познанства и отговорности, открития и върхове, които няма да бъдат покорени, докато не се втурнем към тях с високо вдигната глава.

Има много „лоши“ навици. Ето най-често срещаните от тях:

закупуване на фалшификати;
спестяване от храна;
постоянни искания за обратно обаждане;
необмислено взимане на заеми;
изпразване на портфейла ви в деня на получаване на заплатата ви;
желанието да спестявате, вместо да печелите повече;
чувство за съжаление към себе си и живота си;
липса на любов към бизнес, който генерира доходи;
страх да напуснете зоната си на комфорт, да изразите себе си и своите таланти.