Събития

Над 183 милиона лв. инвестира държавата в Северозапада

  14.04.2024 13:00             
Над 183 милиона лв. инвестира държавата в Северозапада
  ЛР

Общините в Северозапада са подготвили проекти на стойност 183,4 милиона лв. Представени са пред държавата, както е предвидено в Закона за бюджета. Средствата се отпускат поетапно, а проектите трябва да приключат до края на 2026 година. На старта на всеки проект от държавната хазна общините получават авансово 20 на сто от сумата. Повечето кметове искат да ремонтират улици и общински пътища, и да подменят водопроводи.

62.5 милиона са за област Враца  

10 милиона лева са за уличната мрежа в квартал „Бистрец“.

Бяла Слатина ще ремонтира пътища с 8.3 милиона лева, а 1.4 милиона лева са за благоустройство на пешеходната зона по улица „Димитър Благоев“. В селата Търнава и Алтимир се отпускат средства за рехабилитация на улици. Спортна зала „Арена Козлодуй“ ще се строи в атомната столица. Инвестицията е в размер на 4.7 милиона лева. Местната управа е подготвила проект и за реконструкция и рехабилитация на уличното осветление за 4.5 милиона лева. В община Криводол се инвестират 6 милиона лева в пътища, а в Мездра общо 13 улици се ремонтират за 4.9 милиона лева.

Оряхово изгражда ВиК мрежа в южните квартали за 8.4 милиона лева. В Мизия с почти 5 милиона лева ще се извърши реконструкция и ремонт на Народно читалище „Просвета 1915“, а 2 млн. лева ще струва нов общински пазар в село Крушовица.

Община Роман ремонтира улиците „Елин Пелин“ и „Генерал Скобелев“ с 410 000 лева, ще реконструира и част от ул. „Рила“ от кръговото кръстовище до каменния мост над река Малък Искър за 4.3 милиона лева. Предвидени са средства за освежаване на православен храм „Св. Роман Сладкопевец“. Сумата е 789 000 лева. За село Хубавене са заделени 118 000 лева за ремонтни дейности на улица „Любен Каравелов“.

64.5 милиона влизат в област Монтана

В осем населени места от община Чипровци се изпълняват десет проекта. Отпуснати са пари за пътищата в селата Железна, Горна лука, Бели мел, Превала и Мартиново. Два проекта за реконструкция на водопроводна мрежа в Медковец и Сливовик се финансират от държавния бюджет. За община Лом са предвидени над 17 милиона лева за нов гравитачен водопровод с дължина 18 700 м. Водопроводи ще се строят и в селата Замфир и Трайково.

С почти 9 милиона лева е предвидено да бъдат ремонтирани улици в  община Георги Дамяново. 1,3 милиона лева са заделени за  възстановяване на два моста в община Вършец. 6 милиона лева ще инвестира община Брусарци в рехабилитацията на пътя Смирненски – Буковец. За свързващата отсечка между общините Брусарци и Монтана са отпуснати средства на община Монтана в размер на 6.3 милиона лева.

57.3 милиона са за област Видин

Община Видин има подписани 14 договора за общо 40 млн. лева. Осигурени са средства за цялостен ремонт на два от най-натоварените входове на Видин – откъм бившия завод „Видахим“ и  Новоселци, за асфалтиране на пътя до село Въртоп, за реконструкция на Крайдунавския парк, за довършване на последния етап от реконструкцията на централната пешеходна зона в града.

С 3 милиона лева ще се оправят част от улиците в Белоградчик, а общината инвестира във водопроводи. Финансират се три проекта в Брегово. 1.2 милиона лева са предвидени за рехабилитацията на 1,5 километра от пътя Видин - Брегово. Община Чупрене е изготвила проект за асфалтиране на  вътрешни улици в населените места за 2 милиона лева, а община Ново село с 1 милион лева прави рехабилитация на уличната мрежа. Община Кула има одобрени средства за ремонт и проектиране в размер на 75 000 лева.

С 5.5 милиона лева община Димово ще реконструира улици. Община Грамада инвестира в предпроектни проучвания и проектиране, а с 2 милиона лева ще рехабилитира и пътната инфраструктура.  

До момента от 13 февруари до 8 април министерството на регионалното развитие и благоустройството е подписало 723 споразумения за 1,942 млрд. лева със 191 общини.

Графика: НСОРБ. Илюстрира националното разпределение на финансираните проекти. 



„Урок по родолюбие“ с Кубрат Пулев събра стотици в атомната столица СНИМКИ
Областният управител Надя Донкинска бе гост на официалното честване на 40 години от експедиция "Еверест 1984" СНИМКИ
Торнадо връхлетя щат в САЩ, има жертви
Община Мизия с важно съобщение по случай Великденските празници
Враца е част от национална скринингова кампания за рак на дебелото черво
Деца от клуб за млади пещерняци в Дряново събират стотинки от пещерата "Бачо Киро", които вредят на обекта