Избори

Съставът на РИК – Видин ще бъде определен служебно от Централната избирателна комисия СНИМКИ

  14.04.2024 13:17             
Съставът на РИК – Видин ще бъде определен служебно от  Централната избирателна комисия СНИМКИ

Това стана ясно след като политическите партии и коалиции не постигнаха съгласие за състав на Районна избирателна комисия – Видин за провеждане на избори за народни представители и членове на Европейския парламент от Република България на 9 юни 2024 г. На проведените днес консултации, водени от областния управител Иво Атанасов,  присъстваха заместник областният управител Ани Арутюнян, упълномощени представители на парламентарно представените партии и коалиции в 49-то Народно събрание, както и служители на областна администрация Видин.  Атанасов даде разяснения за квотното разпределение на партиите и коалициите в съставите на районните избирателни комисии, според решение на ЦИК.

РИК 05 в област Видин ще се състои от 13 членове, в това число председател, 4 зам. председатели и секретар. -4 членове от коалиция „ГЕРБ-СДС“, 3-ма членове от коалиция „Продължаваме промяната“ – Демократична България“, 2-ма членове от ПП ДПС и ПП „Възраждане“, коалиция „БСП за България” и ПП „Има такъв народ“ – 1 член.

По време на консултациите представителите на партиите и коалициите  не постигнаха консенсус за секретарското място.Документите от проведените консултации се изпращат днес на Централната избирателна комисия за назначаване на РИК – Видин. В областна администрация Видин са подсигурени всички условия за работата на комисията, която ще се помещава в Заседателна зала № 1. След като бъде назначена от ЦИК, РИК ще осъществява правомощията си от 20.04.2024 г. до 23.06.2024 г. включително (до 14 дни след провеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители).



„Възраждане“ регистрираха своите кандидати в РИК, Враца
Миро смрази Гала: На два пъти бил близо до смъртта
Проведе се областен кръг на Националното състезание по Безопасност на движението по пътищата във Враца СНИМКИ
Поставят слънчеви панели на десет общински сгради в Козлодуй
Един нов случай на COVID-19 е потвърден у нас през последното денонощие
Още двама членове на опозицията бяха арестувани във Венецуела