Свят

Въоръжени нападатели убиха 9 души, отвлечени в Югозападен Пакистан, съобщи полицията

  14.04.2024 09:50             
Въоръжени нападатели убиха 9 души, отвлечени в Югозападен Пакистан, съобщи полицията

Въоръжени лица застреляха девет мъже, след като ги отвлякоха от автобус в размирната провинция Белуджистан в югозападен Пакистан, която граничи с Афганистан и Иран, съобщиха представители на властите, цитирани от Ройтерс.

Никой не е поел отговорност за снощното нападение.

Сепаратистки етнически групировки в богатия на полезни изкопаеми регион се борят от десетилетия срещу държавата, като твърдят, че тя им не им дава справедлив дял от регионалните ресурси.

Няколко въоръжени лица пресрещнали пътуващия за Иран автобус в област Ношки и взели със себе си деветимата мъже, след като установили, че са от източната провинция Пенджаб, заяви полицейският служител Абдула Менгал. "Всички те са пътували за Тафтан", уточни той.

По думите му жертвите са били застреляни от близко разстояние. Телата им са намерени под мост след час и половина, каза заместник-комисарят на района Хабибула Мусакхаил.

Бунтовници от етнически групи са поемали и преди отговорност за подобни убийства в региона, в който се намира дълбоководното морско пристанище Гвадар, разработвано от съседен Китай. Бунтовниците също така са атакували китайски граждани и китайски обекти.

Пекин е инвестирал значителни средства в проекти за регионално развитие в рамките на Китайско-пакистанския икономически коридор, отбелязва Ройтерс.

/bta.bg