Свят

Пекин иска да "развива" отношенията си с Пхенян, заяви високопоставен китайски представител

  14.04.2024 09:20             
Пекин иска да \

Китай иска да "развива успешно" отношенията си със Северна Корея, заяви Чжао Лъцзи, който е председател на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители, предаде Франс прес.

Чжао Лъцзи, който е и член на влиятелния Постоянен комитет на Политбюро на Комунистическата партия, е на посещение в  Корейската народнодемократична република от четвъртък насам, по повод 75-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Той е третият по значимост политически лидер в Китай след президента Си Цзинпин и премиера Ли Цян, припомня АФП.

По време на това официално посещение Чжао и севернокорейският му колега Чое Ньон-хе присъстваха вчера на церемония по "откриване" на "годината на приятелството между КНДР и Китай", съобщи севернокорейската държавна агенция КЦТА.

В речта си Чжао отново подчерта, че "стратегическата политика" на Пекин е да "защитава, укрепва и развива успешно" отношенията между Пекин и Пхенян. Китай е готов да "отвори нова глава" в приятелските отношения между двете страни, подчерта китайският политик.

Севернокорейският му колега подчерта, че отношенията между двете страни са "достигнали нов златен век" под "мъдрото ръководство" на техните лидери.

Според видеозапис на АФП двамата политически лидери са присъствали на няколко представления на "престижни китайски и севернокорейски артистични трупи" в Големия театър в Източен Пхенян.

Пекин е основен икономически поддръжник на Пхенян и негов дългогодишен съюзник. Севернокорейският лидер Ким Чен-ун също се стреми да укрепи връзките си с Китай, като същевременно заема по-твърди позиции спрямо Южна Корея, припомня АФП.

/bta.bg



„Възраждане“ регистрираха своите кандидати в РИК, Враца
Миро смрази Гала: На два пъти бил близо до смъртта
Проведе се областен кръг на Националното състезание по Безопасност на движението по пътищата във Враца СНИМКИ
Поставят слънчеви панели на десет общински сгради в Козлодуй
Един нов случай на COVID-19 е потвърден у нас през последното денонощие
Още двама членове на опозицията бяха арестувани във Венецуела