Свят

Над 1600 жилища са отводнени днес в руската Оренбургска област

  14.04.2024 07:10             
Над 1600 жилища са отводнени днес в руската Оренбургска област

Повече от 1600 къщи и над 790 земеделски парцела са отводнени в пострадалата от наводнения Оренбургска област за едно денонощие, съобщи пресслужбата на областната администрация, цитирана от ТАСС.

Според информацията от тази сутрин в региона са били наводнени 17 203 дворни места и 12 213 къщи, включително 123 жилищни блока.

"За текущото денонощие са отводнени 1645 къщи и 794 стопански парцела в пет населени места", според съобщението. 13 194 души са били евакуирани от наводнените къщи и прилежащи към тях земеделски парцели. В центровете за временно настаняване се намират 1145 души, от които 212 деца.

В 21 общини на областта са били затворени за движение 32 моста. Движението по федералните магистрали не е ограничено. Съществува заплаха от преливане в три участъка от две федерални магистрали.

Областните власти подчертаха, че в изолираните от наводненията населени места търговските обекти са снабдени с хранителни продукти, получаващите социални помощи разполагат със запаси от храна и лекарства.

Равнището на река Урал в Оренбургска област е 9,27 м при опасно равнище 7 м, съобщи кметът на Орск Василий Козупица, цитиран от сайта Газета.ру. Той добави, че отдръпването на водите ще отнеме не 2-3 дни, а седмица и половина - две или повече.

Ситуацията с наводнението бързо се влошава, добави кметът.

Дължината на вълната, която се приближава към Курган заради изпускането на вода в Казахстан, е 30-50 км, добави губернаторът на Курганска област Вадим Шумков на среща с населението и със служители на Министерството на извънредните ситуации, предаде ТАСС. Той каза, че по силата на споразумението с Казахстан се предвижда изпускането на вода да бъде на ниво 70 куб. м в секунда.

/bta.bg



Тревожният навик с телефона, който може да разбие връзката ви
Украйна готви контраофанзива
Паркирането в синята и зелената зона в Поморие е безплатно от 1-ви до 6 май
Ирена Димова: В 49-тото Народно събрание ГЕРБ-СДС бяхме източника на политически разум
Организират празничен юбилей на детското творчество в Козлодуй СНИМКИ
Асансьор за хора с увреждания ще бъде изграден към сградата на общинската администрация в Павел баня