Свят

Атал и Трюдо защитиха договора за свободна търговия между ЕС и Канада

  13.04.2024 11:43             
Атал и Трюдо защитиха договора за свободна търговия между ЕС и Канада

Премиерите на Франция и на Канада -  Габриел Атал и Джъстин Трюдо, защитиха в Отава договора за свободна търговия между ЕС и Канада, предаде Франс прес.

Те изтъкнаха, че това е споразумение от което печелят и двете страни. и  подчертаха, че откакто то е било подписано и е влязло в сила,  търговията между двете страни е отчела напредък.

Атал похвали договора като балансиран. Трюдо пък заяви, че Канада ще продължи да говори за положителното въздействие от споразумението за канадците, за търговията и за отговорните търговски отношения между приятели и съюзници.

Десет европейки държави все още трябва да ратифицират споразумението, влязло в сила временно на европейско ниво от 21 септември 2017 г. Но френският Сенат гласува на 21 март срещу него и изложи на риск ратификацията му от Франция на фона на кризата със земеделските протести.

Освен земеделието, споразумението включва и раздел за канадските суровини, дефинирани като критични за енергийния преход и ценени от Франция, а именно урана или литий.

След началото на руската инвазия в Украйна Европа съумя да замени с канадски продукти, например минерали, продуктите от Русия, които спря да внася.

По време на срещата между двамата премиери Трюдо обяви покупката на два канадски самолета от Франция за борба с горските пожари и подписването на договор за сътрудничество в тази насока.

След Отава Атал посети Квебек и се срещна с премиера на провинцията Франсоа Лього. После той произнесе хвалебствена реч за френския език в местния парламент. Последно там реч произнесе френският премиер Лоран Фабиюс през 1984 г.

/bta.bg



Ето къде остават на "сухо" днес във Враца
Ето какво време ни очаква днес
Откриха 700 000 евро в багажа на двама мъже на летището във Виена
Росица Кирова: Последователна съм и често досадна в усилията си
Вижте как ще работи библиотеката във Враца през май месец
Обява! Фирма „ЕТ Генади Каменов“ продава дърва за огрев и извършва рязане на опасни дървета.