България

Деца с особен интерес към музиката творят в студио-работилница в Търговище

  13.04.2024 09:10             
Деца с особен интерес към музиката творят в студио-работилница в Търговище

Деца с особен интерес към музиката творят в студио-работилница в Търговище и създадоха своя песен. Те са възпитаници на Първо основно училище „Христо Ботев“, а в света на музиката ги въвежда композиторът Павел Маджаров, разказа той пред БТА.

Дейностите са по проекта "Работилница по създаване на песен за деца с особен интерес към музиката” по програма "Социално ангажирани изкуства '23". Финансиран е от Национален фонд „Култура“, партньор е учебното заведение с директор Димитър Алексиев. 

Целта на проекта е да се насърчи творческата музикална дейност при децата, да се научат на принципите на създаване на песен, готова да бъде издадена в публичното пространство, да се запознаят с нови иновативни методи на създаване на музика, както и да се създаде общност на децата, които създават музика.

Младите хора вече имат първа песен, написана по време на осем групови занимания. Систематично и последователно са разгледани всички етапи в процеса на създаване на песен. Работи се в професионално оборудвана среда. Децата преминават през упражнения по отделните теми и създават една обща песен. Тя е по тяхна идея като стил (т.нар. "бърз рап") и като звучене. Сами избират и инструментите, които да включат, както и това какво свирят самите инструменти, и сами правят аранжимента на песента. По песента с ентусиазъм работят седмокласниците Антонио Иларионов, Димитър Иванов и Еркай Мехмедов.

„Тук децата се учат на общовалидни принципи за създаване на песен. Ние не учим нещо, което важи само в определен случай, в определени условия. Това означава, че след като ги овладеят и започнат да ги практикуват, защото знаем, че знание без практика – не е Никакво знание, тогава те ще са способни да направят песен във всеки един стил, абсолютно сами, което е ценно. Другото полезно за тях е, че тук им показваме занаят и че може да се прави по иновативен начин. Това е важно защото, нито един от тях тримата Антонио, Еркай и Димитър, нямат познатия по солфеж, теория на музиката, и въпреки това са направили голяма песен – готова за издаване. Когато аз бях на тяхната възраст не можех да направя това, въпреки че имах подготовка по солфеж, по пиано и по теория, много по-голяма от тях. Защото нямахме професионална среда, оборудване, нито пък имаше кой да ни преподава този начин на правене на песен.“, каза ръководителят на проекта Павел Маджаров. 

Ползите от проекта са, че  децата научават принципите на създаване на песен и чрез използването им, могат сами да създадат цяла песен, в който и да е стил. Овладяват техническите особености при създаването на песента - работят с програма за музика, като извършват композиторска, редакторска дейност, както и аудио обработка на музиката.

Студиото на Павел Маджаров е разработено и оборудвано в периода 2020 г.-2022 г. Основната дейност е композиране на музика. През последните години специалистът работи по четири проекта, одобрени от Национален фонд „Култура“. По два от тях, партньор е Първо ОУ "Хр. Ботев“.