Свят

Световни медии обсъждат риска от пряк сблъсък между Иран и Израел

  13.04.2024 08:20             
Световни медии обсъждат риска от пряк сблъсък между Иран и Израел

Израелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди, че Израел е готов за "незабавен" удар срещу Иран, пише британското издание "Таймс".

"Масирана" иранска атака срещу Израел може да предстои в близко бъдеще, предупреждават американците", гласи заглавие на френския в. "Фигаро".

Въпросът не е дали ще има подобно нападение, а кога, казва анонимен източник, близък до американските разузнавателни служби. Като предпазна мярка, САЩ ограничиха движението на дипломатическите си служители в Израел, отбелязва изданието.

Освен това Вашингтон декларира отново "непоклатимата" си подкрепа за еврейската държава.

Израел се готви за потенциална голяма ескалация в конфликта си с Иран, след като американското разузнаване предупреди, че Техеран може да нанесе през идните дни удари по военни и правителствени цели на територията на еврейската държава, пише британският в. "Телеграф".

Израелски министри са предупреждавали, че ако Техеран предприеме преки военни действия срещу Израел, Израел ще отвърне с удари по територията на Иран, което може да доведе до регионална война в Близкия изток.

Потенциални мишени на евентуален ирански удар може да станат израелското военно командване в Тел Авив, военновъздушни бази в Централен и Северен Израел, израелският парламент и канцеларията на премиера в Йерусалим. Удари по Йерусалим обаче биха били изключително рисковани за Техеран, тъй като в Източен Йерусалим живеят предимно палестинци и защото градът е важен в религиозно отношение.

При евентуален удар на Иран - стъпка, която би била изключително нетипична за иранския върховен лидер Али Хаменей - Техеран вероятно би прибягнал до употребата на балистични ракети или до масирани атаки с дронове.

Друг сценарий, който би бил в по-голямо съзвучие с досегашните действия на Иран, би бил да нареди на някоя от съюзените с Техеран групировки в Ливан или Сирия да нанесат удари с ракети или дронове по Израел. Ливанското шиитско движение "Хизбула" има огромен запас от мощни ракети, които може да претоварят израелската противовъздушна отбрана, отбелязва в. "Телеграф".

САЩ са помолили Китай и други страни, включително Турция и Саудитска Арабия, да призоват Техеран да не предприема ответна атака срещу Израел за въздушния удар по иранското консулство в Сирия, пише британското издание "Файненшъл таймс".

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е разговарял тази седмица със свои колеги, включително с китайския външен министър Ван И, на фона на нарастващата загриженост във Вашингтон от предстоящо нападение от страна на Иран.

"През последните няколко дни работихме и с европейските съюзници и партньори и ги призовахме също да изпратят ясно послание на Иран, че ескалацията не е в интерес на Иран, не е в интерес на региона и не е в интерес на света", заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Западни и арабски правителства се опитват да убедят Иран да прояви сдържаност, поради засилването на опасенията, че Техеран се готви да предприеме преки действия срещу Израел - вместо чрез регионалните си съюзници - за да отмъсти за убийството на няколко ирански висши военни.

Докато дипломатите се опитват да предотвратят войната, Вашингтон изпраща високопоставен генерал в Израел, пише в. "Ню Йорк таймс".

Генерал Майкъл Курила, командващ силите на САЩ в Близкия изток, ще обсъди с Израел риска от евентуална атака на Иран, както и войната срещу палестинското ислямистко движение "Хамас" и операциите за хуманитарна помощ, съобщават източници на американското издание.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че има определена дата за операция в град Рафах в ивицата Газа - операция, която според САЩ би била катастрофална за мирните граждани. Според някои анализатори обаче тези заплахи са блъф или начин, по който израелският лидер се опитва да получи по-добра преговорна позиция в дискусиите за бъдещо спиране на огъня.

Правителството на американския президент Джо Байдън призовава Израел да се откаже от плановете за операция в Рафах и вместо това да се фокусира върху "алтернативни подходи, с които да бъде нанесен удар по ключови елементи на "Хамас".

/bta.bg



„Възраждане“ регистрираха своите кандидати в РИК, Враца
Миро смрази Гала: На два пъти бил близо до смъртта
Проведе се областен кръг на Националното състезание по Безопасност на движението по пътищата във Враца СНИМКИ
Поставят слънчеви панели на десет общински сгради в Козлодуй
Един нов случай на COVID-19 е потвърден у нас през последното денонощие
Още двама членове на опозицията бяха арестувани във Венецуела