Лайфстайл

3 неща, които задължително да видите в Армения

  12.04.2024 14:40             
3 неща, които задължително да видите в Армения

Очарованието на Армения се крие в не едно или две неща. 

Невероятни планински пейзажи, богатата история, древни храмове и гостоприемство на местните жители са само част от качествата на тази страна.

Ако сте там за няколко дни и нямате време, ще ви представим трите неща, които е добре да видите в Армения.

Езерото Севан

Езерото Севан е истински природен символ на Армения. Полуостровът се е образувал в резултат на заплитането на Севан - някога е бил малък остров, на който в края на 8 век няколко монаси започват строежа на манастира Севанаванк. Две църкви са оцелели до наши дни: Богородица и Свети апостоли.

В допълнение към плажната почивка, езерото Севан е интересно със своите забележителности като манастирите Саванаванк и Хайраванк, както и „гробището Хачкар“ Норатус.

Цахкадзор

Цахкадзор е ски курорт, разположен само на час път с кола от летище Звартноц. Името се превежда като "Долината на цветята" и напълно се оправдава.

Географското положение на Цахкадзор оказва влияние върху физическото състояние на туристите. Нивото на хемоглобина в кръвта им се повишава, което има положителен ефект върху благосъстоянието на туристите.

Езическият храм на Гарни

На 28 километра от Ереван, единственият оцелял в Армения езически храм на Гарни се издига над долината на река Азат. Прецизните пропорции, симетрията, йонните колони на сградата и елегантните фигури са наистина невероятни.

В храма можете да хванете мистично представление, създадено в миналото. В определени часове от деня слънчевите лъчи, попадащи през дупка в покрива на сградата върху полирания камък, се отразяват и осветяват паметника. /pochivka.blitz.bg