България

Започна сезонът на кърлежите

  12.04.2024 14:19             
Започна сезонът на кърлежите

Сезонът на кърлежите вече започна. Започна и обработването на тревните площи в столицата. "Тази година заради затоплянето кърлежите се активизираха по-рано. Има много случаи на ухапани от кърлеж и на лаймска болест. 10% от ухапванията водят до заразяване", заяви проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите ѝ има рискове от алергични реакции.

"Местностите, които са потенциално опасни и хората трябва да избягват, са местата с гъста растителност - в парковете да се движат по централните алеи, а не по малките пътеки. Важно е кърлежът да бъде премахнат бързо - в първите 1-2-3 часа рискът е минимален от заразяване. В първите няколко часа от забиването кърлежът пада много лесно с пинсета - трябва да се хване максимално близо до кожата, за да не се скъса. Ако е минало повече време трябва да се потърси обезателно лекарска помощ. Ако се скъса инфекцията е в неговото хоботче, което остава в кожата ни", коментира пред БНТ проф. Ива Христова.

Тя поясни, че симптомите на лаймска болест са зачервяване около мястото на ухапване, като диаметърът се разширява и се появява след инкубационен период.

"Вече са обработени по-голямата част от парковете и градинките, междублоковите пространства. Днес се работи в районите "Нови Искър" и "Панчарево", а утре в "Надежда". Остават за обработка единствено площите в район "Връбница", тъй като не е приключило косенето там. Ако се установи необходимост, ще се направи и повторна обработка на площите", допълни Сияна Хлебарова, главен експерт "Зелена система" към Столична община. /glasnews.bg