Крими

Четирима са загинали по пътищата в Монтанско за три месеца

  11.04.2024 14:47             
Четирима са загинали по пътищата в Монтанско за три месеца
снимката е илюстративна

Четирима са загинали, а 56 са ранени при катастрофи, станали по шосетата в област Монтана за първите три месеца на годината, съобщават от пресслужбатана областната дирекция на МВР. 

Общо 135 са пътно-транспортните произшествия регистрирани в региона за три месеца. 41 от тях са тежки.

През тримесечието са установени 9 956 нарушения на Закона за движение по пътищата. Най-голям е броят на наложените санкции за липса на колани и каски – 423, 4-9 са за  за неспазване на предимство, знаци и сигнали, сандкционирати за нередовните пътни документи са 354. За управление на технически неизправни автомобили са глобени 335 водачи, за неправилно спиране и паркиране – 202, за неправилно движение по пътното платно – 111 водачи, за неправилни маневри – 52-ма.

Заловените неправоспособни водачи са 45, седналите зад волана след употреба на алкохол – 39, а употребилите наркотични вещества – 14. За ползване на мобилен телефон в движение  са санкционирани 22 водачи. Глобени са  и 86 пешеходци. 94 са временно отнетите шофьорски книжки.

 За осигуряване безопасността на движение по пътищата са проведени 56 специализирани полицейски операци и 9 полицейски операции по метода „Широкобхватен контрол“. В учебните заведения са изнесени 16 превантивни беседи за безопасност на движението и 2 урока в рамките на програмата „Детско полицейско управление“.