Събития

Кметът на Видин Цветан Ценков присъства на форум за иновациите в образованието

  11.04.2024 14:01             
Кметът на Видин Цветан Ценков присъства на форум за иновациите в образованието

Кметът на Видин Цветан Ценков присъства на форум, посветен на иновациите в образованието.

Престижното образователно събитие на темата „Трансформиране на творческите идеи в практически проекти“ се провежда от 10 до 12 април във Видин. Организатор е Регионално управление на образованието– Видин, а домакин е Средно училище „Цар Симеон Велики“.

Заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова откри форума, а официални гости бяха кметът на Община Видин Цветан Ценков, заместник-областният управител Ани Арутюнян и началникът на РУО - Видин Веселка Асенова. Присъстваха и представители на училища от Видин, Враца, Монтана, Плевен и Ловеч, както и медии.

Приветствие към участниците отправи кметът Ценков. „България е в топ 5 в света по най-добри показатели в науката и IT сектора. Министерство на образованието и науката има отговорната задача да превърне българските ученици в най-успешните. 90% от завършващите средно образование видински ученици продължават образованието си в най-елитните университети у нас и чужбина“ -  каза Цветан Ценков и пожела ползотворна работа на форума, а към младите хора се обърна с думите да учат, за да бъдат в полза на обществото.

Ученици от училището-домакин изнесоха рецитал, след което учебните заведения представиха презентации и видеоклипове, показвайки иновативни методи на преподаване, които са насочени към практиката, развитието и кариерното ориентиране на учениците.

Форумът се реализира в изпълнение на Националната програма на Министерството на образованието и науката „Иновации в действие“, Модул 2 „Форуми за образователни иновации“, а неговата основна цел е да бъдат споделени и популяризирани добри иновативни образователни практики от 30 училища в Северозападна България. Броят на иновативните училища от Община Видин са шест  Основно училище „Иван Вазов“, Средно училище „Цар Симеон Велики“, Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“, Гимназия с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ и Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“.