България

Пациенти с напреднал Паркинсон трябва да доплащат по 6000 лева за консуматив

  11.04.2024 12:21             
Пациенти с напреднал Паркинсон трябва да доплащат по 6000 лева за консуматив

Пациенти с напреднала болест на Паркинсон ще доплащат по 6000 лева за консуматива, който се използва при лечение по модерния метод на дълбока мозъчна стимулация.

От 1 януари Здравната каса не заплаща цялата стойност на устройството, тъй като производителите са повишили цената му, съобщиха от неправителствената организация Институт за здравно образование.

Поставянето на устройство за дълбока мозъчна стимулация се заплащаше напълно от Здравната каса от средата на 2019 година. Методът се прилага в университетската болница "Св. Иван Рилски", целта е да замести лекарствата за контрол върху болестта на Паркинсон, тъй като в напреднал стадий спират да действат. Цената на импланта е около 40 000 лева. С поставено преди 5 години безплатно устройство е 69-годишната Евда Кръстева. Сега е нужна смяна на изтощената батерия, обясни нейната дъщеря Мария Кръстева.  

"Фактически устройството не работи в момента и тя се чувства все едно е без устройство от няколко месеца и сме в процес на чакане. За самата батерия има доплащане 6000 лева, което от 1 януари 2024 година не се покрива, за съжаление, от НЗОК".

От болницата са възразили срещу решението на Здравната каса да не се покрива пълната цена на импланта. Очаква се позицията на обществения фонд. /БНР