Събития

Отчетен е напредъкът на дейностите за извеждане от експлоатация на блокове 1-4 на „АЕЦ Козлодуй“ СНИМКИ

  11.04.2024 11:34             
Отчетен е напредъкът на дейностите за извеждане от експлоатация на блокове 1-4 на „АЕЦ Козлодуй“ СНИМКИ

В Козлодуй се състоя Мониторингов комитет по изпълнение на програма „Козлодуй“ за извеждане от експлоатация на 1-4 блок на АЕЦ „Козлодуй“. Програмата се реализира от Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“.

Форумът беше съпредседателстван от Ян Панек, Директор на Генерална дирекция „Енергетика“ на Европейската комисия с ресори „Ядрена енергетика, безопасност и ITER”,  и от зам.-министъра на енергетиката Николай Николов, в качеството му на Програмен координатор от страна на Ребублика България по Програмата за извеждане от експлоатация на блокове 1-4 на атомната централа.

По време на заседанието на Комитета беше представен отчет за дейностите, свързани с извеждането от експлоатация на 440-мегаватовите блокове през втората половина на 2023 година Мониторинговият комитет прие представения доклад, като в рамките на срещата партньорски бяха обсъдени както текущи и предстоящи проекти, така и предизвикателствата, касаещи бъдещите дейности до края на програмата.

За обективна оценка на представения от българската страна доклад допринесе и проведеният ден по-рано пространен обход на съоръжения и осъществената в началото на м. март Мониторингова мисия на площадки „Козлодуй“ и „Радиана“. Участниците в Комитета лично се запознаха с напредъка на дейностите в помещения в Контролираната зона на 1-4 блок, площадката на Националното хранилище, новоизградения цех за производство на стомано-бетонни контейнери за опаковане на радиоактивни отпадъци. В рамките на визитата си членовете на Мониторинговия комитет посетиха и Контролираната зона на Специализирано поделение „Радиоактивни отпадъци  – Козлодуй“



Модерен физкултурен салон се изгражда в училище „Иван Вазов" във Вършец
Световната награда на ЮНЕСКО за свобода на медиите е присъдена на палестински журналисти в Газа
Кръстът, потопен в язовир край кюстендилското с. Горна Гращица, засия преди Великден
Програма на село Паволче за празниците
Община Козлодуй организира концерт за всички абитуриенти от общината
Иран съобщи, че екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, вече е освободен