Свят

Напрежение между Турция и Израел заради наложени търговски ограничения

  11.04.2024 10:41             
Напрежение между Турция и Израел заради наложени търговски ограничения

През изминалите дни Турция наложи търговски ограничения на Израел за 54 продукта, включително много строителни материали от стомана, желязо и алуминий, както и авиационно гориво. Мерките дойдоха в отговор на неспирната война в Газа. "Това решение ще остане в сила, докато Израел не обяви незабавно прекратяване на огъня и не позволи адекватно и непрекъснато постъпване на хуманитарна помощ в Газа", обяви турското министерството в социалните мрежи.

Междувременно Израел обеща ответни мерки срещу Турция. "Турция едностранно нарушава търговските споразумения с Израел и Израел ще предприеме всички необходими мерки в отговор на това решение“, предупреди израелското външно министерство в изявление. Стигна се до там дори ръководителят на израелската дипломация Израел Кац да инструктира служителите си да изготвят списък с допълнителни стоки, които Израел ще спре да внася от Турция. Израел се закани и да мобилизира "произраелски държави и организации в САЩ", за да ги убеди да спрат да инвестират в Турция и да внасят стоки от страната. В социалната мрежа X Израел Кац обвини турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че "жертва турските икономически интереси в името на подкрепата си за Хамас".

Анализаторите посочват, че действията на Турция са резултат от нарастващите критики към управляващата партия на Реджеп Ердоган "Партията на справедливостта и развитието" (ПСР) относно поддържане на търговски отношения с Израел, въпреки войната, посочва от Voice of America (VOA).

Миналия месец партията на Ердоган претърпя най-тежкото си изборно поражение на местните избори в цялата страна, допълват експертите и уточняват, че ислямистката партия "Ново благоденствие" фокусира кампанията си именно върху осъждането на турския президент за това, че е продължавал да търгува с Израел.

Фатих Ербакан води партия "Ново благоденствие". Баща му е бил политически ментор на Ердоган. Но политолози споделят, че именно Ербакан представлява сериозна заплаха за религиозната основа на партията на Ердоган.

Израелски анализатори казват, че всичко това идва в лош момент, защото търговията и контактите между хората са жизненоважни за поддържането на двустранните отношения и връзки във времена на дипломатическо напрежение.

Дори през 2010 г., когато израелските сили убиха 10 турски граждани, доставящи помощ с кораб до Газа, полетите и търговията между страните не бяха засегнати, припомнят от Voice of America (VOA).

Все пак анализаторите уточняват, че мащабът на хуманитарната криза сега означава, че този път нещата са различни.



„Възраждане“ регистрираха своите кандидати в РИК, Враца
Миро смрази Гала: На два пъти бил близо до смъртта
Проведе се областен кръг на Националното състезание по Безопасност на движението по пътищата във Враца СНИМКИ
Поставят слънчеви панели на десет общински сгради в Козлодуй
Един нов случай на COVID-19 е потвърден у нас през последното денонощие
Още двама членове на опозицията бяха арестувани във Венецуела