Събития

Екип „Конкурент“ се включи в месенето на козунаци в пекарна „Врачанска закуска“

  11.04.2024 06:00             
Екип „Конкурент“ се включи в месенето на козунаци в пекарна „Врачанска закуска“

Екип „Конкурент“ имаше удоволствието да меси козунаци в най-популярната пекарна във Враца. Разказаха ни какво се слага в тестото, как се пекат, какво е важно, каква плетка се прави, защо се прави тази плетка,  какъв е майсторлъкът на правенето и най-важното как толкова години козунаците на „Врачанска пекарна“ запазиха и съхраниха вкуса на козунака.

От пекарна „Врачанска закуска“, която се намира под бившето Кино Коларов и тази година започнаха почти месец преди Великден да предлагат козунаци. Те са  два вида – единият се прави с натурални продукти - яйца, мляко, захар, а другият е  с козуначен микс или яйчен меланж, добавя  се само брашно, вода и мая, като и децата могат да направят такъв козунак, докато за първия си трябва майсторлък.

„Ние го правим с любов по стара рецепта, от баба Ивка и дядо Иван, които са работили в баничарницата“, споделя собственикът на „Врачанска закуска“ Георги Крумов. От пекарната ни зарадваха с още една добра новина. В цената на козунаците няма да има промяна, спрямо миналата година, а вкусът е неповторим, както до сега. Запазва се богатият асортимент от миналата година. Предлагат се козунаци с шоколад, мармалад, крем брюле, със сушени боровинки, със стафиди, локум и стафиди, с орехи и карамел, с течен шоколад, с портокалови кори. Най-търсен и предпочитан от клиентите е класическият козунак, а след него се нарежда шоколадовият.

От години клиентите се наслаждават на вкусните козунаци на „Врачанска закуска“ и разпознават всеки един от другите им продукти. На домашните козунаци от пекарната се радват и гости от други населени места, които идват специално до Враца, за да си закупят точно от тях. Майсторските им козунаци се търсят, не само в града и околията, но и в Монтана, Ботевград, София, изпращат и в много точки на света. Изделията на „Врачанска закуска“ са стигали до Австралия и Канада. А в  Европа -  до Испания и Италия.

Тази година майсторите на козунаци са се подготвили и с още вълнуващи предложения за своите клиенти. Ще изненадат Северозапада с диетичен козунак, който се прави с черно брашно, типово и не съдържа никаква захар.

Великденският пост е най-строгият и продължителен християнски пост. Тази година започна  на 18 март и приключва на 5 май. Спазването изисква отказ от всякаква животинска храна, месо, мляко, яйца, както и от олио и растителна мазнина. През целия пост на вярващите е забранено да ядат месо и млечни продукти, както и всякаква храна от животински произход, която включва колбаси, шунка, мас, сланина, пастети, месо, сметана, масло, сирене, майонеза, кисело мляко, извара, яйца, животински мазнини, бял хляб, шоколад, торти, сладолед, бонбони, сладкарски изделия и десерти. Може да се похапват единствено храни, които са с растителен произход. За предпочитане е човек да се храни със сушени или пресни плодове, туршии, кисели краставички, ядки, зеленчуци, бобови храни, овесени ядки и много други.

За това от пекарната са се погрижили -  предлагат пет вида банички за хората, които постят. Баничките са с ябълка, тиква, картоф и спанак, ориз и гъби, и зеле и лук. Според собственика с тези два вида банички клиентите им успяват да поддържат постите.

Съвсем скоро е Великден! Както знаем традиционно за празника е боядисването на яйцата, като с яйцата винаги на трапезата присъства и козунакът. От последни наблюдения, врачани го предпочитат за закуска или подслаждане доста преди да настъпят Светлите празнични дни. Пример за това са всекидневните опашки, които се извиват пред баничарницата „Врачанска закуска“ в центъра на града. Клиентите следват аромата на изкусителните козунаци и превъзходните закуски, които се приготвят от доказали се майстори.

Козунаците за празника се приготвят от сладко тесто и са под формата на плетеница. Символизират сплотеността и любовта в семейството. На трапезата задължително присъства и месо, както и най-разнообразни ястия от животински произход. Едно от традиционните ястия е печено агнешко на фурна. От пекарната целогодишно приемат поръчки за печене на агнета и други животни. Всеки, който иска да се възползва от тази услуга, която пести време и нерви, може да даде своята заявка на телефон 0899 825943.

Памела Милова-Спасова



Петима младежи на възраст между 13 и 18 години са извършителите на побоя в Габрово
Община Оряхово ще посрещне Гергьовден с водосвет и курбан за здраве
Велика събота е - "да замълчи всяка плът"
Мексиканските власти откриха три тела в район, в който туристи бяха обявени за изчезнали
Община Роман с важно съобщение
Ето какво ще бъде времето днес