Събития

Софиянци искат да строят вятърни генератори в Златията, земеделци се вдигат на бунт

  10.04.2024 11:37             
Софиянци искат да строят вятърни генератори в Златията, земеделци се вдигат на бунт

Земеделските производители от Златията категорично се  обявиха против строителството на  вятърен парк в околностите на Вълчедръм  и селата Горни Цибър, Златия, Разград, Черни връх, Септемврийци. Предложението е на софийска фирма и трябваше да се разгледа на последното заседание на общинския съвет. Общинарите обаче настояват  инвеститорът да представи на следващата сесия  подробен анализ за ползите и вредите от бъдещия ветропарк.

Земеделците обаче се страхуват за нивите си и смятат, че най-плодородните черноземи в Северозапада не трябва да се бетонират и нямат намерение да отстъпват.

Инвеститорът е софийска фирма. Той  иска да монтира 75 вятърни генератора с капацитет  от 300 до 600 мегавата. Планирано е ветропаркът да бъде изграден за две години. Идеята датира  от края на 2007 година, но по различни причини до момента не е реализирана.

Има икономически анализ и няма основание фирмата да се откаже от намерението си. За построеното в района данъците ще влизат в местната хазна, а ще бъдат разкрити и работни места. Ветрогенераторите няма да навредят на нивите, казва управителят на фирмата – инвеститор Александър Димитров, базирайки се на международен опит.

.



Ето какво ще бъде времето днес
Канадската полиция е арестувала трима индийски граждани по обвинение в убийството на сикхския сепаратистки лидер Хардип Сингх Ниджар
Белоградчик е украсен и готов да посрещне светлия християнски празник Великден СНИМКИ
Адвокат Петър Петров отново води листата на „Възраждане“ в Монтана
Хороскоп за събота 4 май
Великденска програма на Община Видин СНИМКИ