България

Колко са богати най-заможните българи

  10.04.2024 09:40             
Колко са богати най-заможните българи

Световното богатство е около 480 трилиона долара. Милиардерите притежават около 14 трилиона общо - 3% от световното богатство е в техни ръце. Не можем да кажем, че те манипулират света. Това каза Веселин Димитров, главен редактор на Forbes Bulgaria.
 
Братя Домусчиеви са 1573-тите най-богати хора в света - 2.1 млрд долара притежава всеки един от тях според Forbes. “Проучването, свързано с техните имена, е правено не от българското издание, а директно от Съединените щати. Човекът, създал проучването, е категоричен, че те имат място в класацията", каза още Димитров.

Домусчиеви са били склонни да дадат данни на изданието за своето имущество и авоари, има милиардери, които отклоняват това предложение и не влизат в класацията, подчерта Димитров.
 
8 нови милиардери се появиха в последната година - например основателите на Гугъл, на Zara, Карлос Слим - притежател и на А1, освен други телекоми. В първата петица са Лари Елисън - основател на Оracle, Марк Зукърбърг, защото акциите на Фейсбук се увеличиха три пъти в последната година, Джеф Безос, Илън Мъск и на първо място е Бернар Арно - със състояние от 233 млрд долара, французин, занимаващ се с мода - притежател на “Луи Вюитон", “Кристиан Диор" и пр., даде подробности Димитров пред "Фокус".

Милиардерите по света са около 3000. 2024 г е годината с най- много милиардери в историята. “Милиардерите с над 100 млрд долара са се увеличили като брой - 14 души. "Форбс" прави класацията от 1987 г. В първата класация има двама японски индустриалци, които са на върха с над 10 млрд богатство. Тейлър Суифт също е част от класацията днес", разказа още за историята на класирането главният редактор на изданието. /glasnews.bg



Прибраха за 72 часа племенник на Мочи за отвличането в Козлодуй
Максим Генчев пристига в кино Метропол-Враца за премиерата на филма "Гераците"
Зловещо! Откриха човешки останки в дома на приближен на Хитлер
Почетният гражданин на община Мездра о. з. полк. инж. Георги Димитров от село Лик навърши 92 години СНИМКИ
Допълнителни курсове на градския транспорт във Враца
Майстор пекар се върна от Маями в Пловдив, за да меси хляб и козунаци