България

Малко мече обикаля Беклемето на прохода Троян-Кърнаре СНИМКА

  09.04.2024 12:21             
Малко мече обикаля Беклемето на прохода Троян-Кърнаре СНИМКА

Малко мече обикаля Беклемето на прохода Троян-Кърнаре, на около 7-8 километра от карловското село. За това сигнализират граждани в социалните мрежи, като публикуват снимка на животното, буквално на метри от пътното платно.

Районът попада на територията на Национален парк "Централен Балкан". Това е мече, около 2-годишно, което най-вероятно търси храна. Това каза за БНР Яница Иванова, експерт от централния офис на парка. 

Тя обясни, че младите животни търсят храна на места, където вече са откривали остатъци. Особено опасно е за тях изхвърлянето на хранителни отпадъци около пътищата, защото това може да застраши живота им, посочи експертът.

Яница Иванова добави, че заради топлата зима и пролет с около месец по-рано започва размножителният период, когато мечоците стават много агресивни и започват да нападат дори малките. Затова майките буквално прогонват порасналите мечета. 

"Сигнали за появата на малко мече са подавани и около хижа „Рай“ над Калофер, което също е слизало, за да търси храна в близост до хората", допълни експертът от "Централен Балкан". 



„Възраждане“ регистрираха своите кандидати в РИК, Враца
Миро смрази Гала: На два пъти бил близо до смъртта
Проведе се областен кръг на Националното състезание по Безопасност на движението по пътищата във Враца СНИМКИ
Поставят слънчеви панели на десет общински сгради в Козлодуй
Един нов случай на COVID-19 е потвърден у нас през последното денонощие
Още двама членове на опозицията бяха арестувани във Венецуела