Свят

Сърбия връща смъртната присъда?

  08.04.2024 12:44             
Сърбия връща смъртната присъда?

Президентът на Сърбия Александър Вучич каза снощи, че ще предложи на бъдещото правителство да разгледа възможността да се въведе отново смъртно наказание за най-тежките престъпления, съобщават белградските медии.

Вучич каза по повод убийството на двегодишната Данка Илич, което разтърси страната през последните десетина дни, че "ако някое деяние заслужава смъртно наказание, това е то."

 В интервю за проправителствената телевизия Информер Вучич припомни, че се е застъпил за връщане на смъртното наказание след двете масови стрелби през май миналата година, при които бяха убити общо 18 души.

Сръбският президент каза снощи, че ще отправи предложението за смъртното наказание в писмена форма, когато се върне от Франция, където е на посещение утре.

"Ще го изпратя на правителството на Сърбия, така че когато съставят правителството, нека помислят дали ще отправят предложение в парламента за промени и допълнения в Наказателния кодекс или не," каза Вучич, цитиран от телевизия Ен1.

 След парламентарните избори в Сърбия през декември със съставянето на новото сръбско правителство е натоварен лидерът на Сръбската прогресивна партия и досегашен министър на отбраната Милош Вучевич.

Смъртното наказание в Сърбия е отменено през 2002 г.

Александър Вучич оцени също така, че аргументите на противниците на връщането на смъртното наказание са "оправдани и рационални", защото е възможно някой бъде осъден на смърт и след 20-30 години се окаже, че не е виновен.

Двама заподозрени за убийство на двегодишно момиченце Данка Илич от Банско поле, близо до източния сръбски град Бор, получиха мярка за неотклонение задържане под стража за 30 дни. Единият от тях е признал за престъплението, другият се защитава, като запазва мълчание. Вчера бяха арестувани още двама души по подозрение, че са помогнали за укриване на тялото, което сръбската полиция продължава да издирва. /glasnews.bg



„Възраждане“ регистрираха своите кандидати в РИК, Враца
Миро смрази Гала: На два пъти бил близо до смъртта
Проведе се областен кръг на Националното състезание по Безопасност на движението по пътищата във Враца СНИМКИ
Поставят слънчеви панели на десет общински сгради в Козлодуй
Един нов случай на COVID-19 е потвърден у нас през последното денонощие
Още двама членове на опозицията бяха арестувани във Венецуела