България

Вижте в колко часа българско време ще започне слънчевото затъмнение

  08.04.2024 11:18             
Вижте в колко часа българско време ще започне слънчевото затъмнение

Днес ще настъпи пълно слънчево затъмнение, което обаче няма да бъде видимо в Европа. То ще може да бъде наблюдавано на живо само в части от САЩ, Мексико и Канада.

Смята се, че това е най-интересното астрономическо явление за годината, поради продължителната си пълна фаза, разказват от Катедра Астрономия към Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Частичните фази на слънчевото затъмнение ще започнат в Тихия океан в 18:42:12 часа българско време. Пълното затъмнение ще започне в 19:38:49 часа, също в Тихия океан. Максималната фаза на пълното затъмнение ще настъпи в 21:17:18 часа в Мексико. Краят на пълното затъмнение ще бъде в 22:55:34 часа – в Атлантическия океан, а на частичните фази – в 23:52:19 часа, също в Атлантика.

Сянката на Луната ще премине по ивица, чиято ширина ще достигне 197 км и по протежение на която ще може да се наблюдава пълно слънчево затъмнение. Лунната сянка ще „докосне“ Земята в Тихия океан, ще премине през Мексико, както и през някои от централните и североизточни щати на САЩ, като Тексас, Арканзас, Мисури, Илинойс, Индиана, Охайо, Ню Йорк, Върмонт и Мейн. След това тя ще пресече за кратко Източна Канада и по-точно – провинция Ню Брънзуик.

После ще продължи през северната част на Атлантическия океан, където нейният път ще завърши.

По време на затъмнението Слънцето и Луната ще бъдат в съзвездието Риби.

Явлението ще се случи при възходящия възел на лунната орбита. Максималната фаза ще настъпи един ден след лунния перигей, т.е. ден след момента, в който Луната се приближава максимално до Земята, обикаляйки я по своята елиптична орбита. Поради това Луната ще бъде с по-голям видим диаметър, което ще повиши продължителността на пълната фаза – до 4 минути и 28 секунди за наблюдател от района на град Гомес Паласио, щата Дуранго, Мексико. /glasnews.bg



Над 40 души загинаха при скъсване на язовирна стена в Кения
Във Враца ще има дигитални спирки за градския транспорт
Във Враца ще има дигитални спирки за градския транспорт
Средно училище “Никола Войводов” отбеляза патронния си празник СНИМКИ
Община Мизия подготвят пъстра великденска работилница
Кубрат Пулев гостува в Козлодуй