Свят

Очаква се в Кайро да бъдат възобновени преговорите за прекратяване на огъня в Газа

  07.04.2024 13:40             
Очаква се в Кайро да бъдат възобновени преговорите за прекратяване на огъня в Газа

Очаква се преговорите за прекратяване на огъня в ивицата Газа да бъдат възобновени през уикенда в Кайро, предаде Франс прес.

Президентът на САЩ Джо Байдън "писа днес до египетския президент и емира на Катар, за да ги информира за напредъка на преговорите и да поиска от тях да издействат "Хамас" да поеме ангажимент да приеме споразумение и да го спазва", каза снощи пред агенцията високопоставен представител на американското правителство, пожелал да запази анонимност.

Според медийни съобщения шефът на ЦРУ Бил Бърнс ще пристигне в египетската столица за нови разговори. Бърнс ще се срещне с ръководителя на "Мосад" Давид Барнеа и с представители на Египет и Катар - двете страни посредници между Израел и "Хамас", писа в. "Ню Йорк таймс".

Преговорите за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците, оставащи в плен на палестинското ислямистко движение, буксуват.

В четвъртък Байдън призова в телефонен разговор Нетаняху да сключи незабавно споразумение за примирие на фона на засилващия се международен натиск върху Израел заради влошаващата се хуманитарна обстановка в ивицата Газа.

Утре се навършва половин година от началото на войната, отбелязва АФП. Тя започна с изненадващото нападение на "Хамас" в Израел на 7 октомври, при което бяха убити 1170 души. Освен това бойци на палестинското ислямистко движение отведоха в Газа над 250 заложници. 130 от тези хора остават в плен, като израелската армия смята 34 от тях за мъртви.

При израелската военна операция в Газа са били убити над 33 хиляди души, повечето от които цивилни, по информация на местните власти, контролирани от "Хамас". Тези данни не са проверени по независим път.

/bta.bg



Откриха 700 000 евро в багажа на двама мъже на летището във Виена
Росица Кирова: Последователна съм и често досадна в усилията си
Вижте как ще работи библиотеката във Враца през май месец
Обява! Фирма „ЕТ Генади Каменов“ продава дърва за огрев и извършва рязане на опасни дървета.
Хороскоп за днес, 30 април
Изложба живопис по повод 90 години от рождението на художника Любомир Минковски е подредена в РИМ - Враца СНИМКИ