Свят

Арест на бивш еквадорски вицепрезидент в мексиканското посолство предизвика дипломатически разрив между двете страни

  07.04.2024 10:40             
Арест на бивш еквадорски вицепрезидент в мексиканското посолство предизвика дипломатически разрив между двете страни

Екадорските сили за сигурност нахлуха в мексиканското посолство в Кито и арестуваха бившия еквадорски вицепрезидент Хорхе Глас. Това действие принуди Мексико да прекрати двустранните връзки, предаде ДПА.

Мексико прекъсва дипломатическите отношения с Еквадор и ще отнесе случая до Международния съд, обяви снощи външният министър Алисия Барсена.

Глас, който е издирван за корупция, от месеци пребиваваше в мексиканското посолство в еквадорската столица.

По-рано през вчерашния ден мексиканското Външно министерство обяви, че ще предостави убежище на Глас, което предизвика бурна реакция от страна на Еквадор.

Екадорското президентство заяви, че Мексико погазва ангажиментите си по международните споразумения и че срещу Глас има издадена заповед за задържане за незаконно присвояване на средства, която трябва да бъде изпълнена и затова той няма право да напуска Еквадор.

Барсена обвини управляващите в Кито, че нахлуването в мексиканското посолство представлява "грубо нарушаване на Виенската конвенция за дипломатическите отношения".

Глас беше вицепрезидент на Еквадор по време на втория мандат на левия президент Рафаел Кореа, който напусна поста през 2017 г. През 2020 г. Кореа беше осъден задочно по мащабно разследване за корупция и сега живее в Белгия.

В края на 2017 г. Глас беше признат за виновен в приемане на подкупи в замяна на възлагане на обществени поръчки на бразилския конгломерат "Одебрехт". Беше осъден на общо осем години затвор, но преди две години беше освободен предсрочно заради тежкото положение със сигурността в еквадорските затвори.

През последните няколко месеца му бяха повдигнати обвинения и по друго дело, този път за незаконно присвояване на средства, по което беше издадена заповед за задържането му.

Отношенията между Мексико и Еквадор прогресивно се обтягаха през последната седмица.

В четвъртък консервативното еквадорско правителство на президента Даниел Нобоа обяви мексиканския посланик за персона нон грата.

Решението беше предизвикано от думите на левия президент на Мексико Адрес Мануел Лопес Обрадор, който каза, че убийството на кандидата за президент на Еквадор Фернандо Вилявисенсио през август миналата година е спомогнало за победата на Нобоа на изборите през октомври.

На нахлуването на еквадорските сили за сигурност в посолството, които при влизането си разбиха вратата на сградата на дипломатическата мисия, реагира и самият Лопес Обрадор. "Това е авторитарен акт и грубо погазване на международното право и суверенитета на Мексико", заяви мексиканският държавен глава, цитиран от Асошиейтед прес.

"Еквадор е суверенна страна и ние няма да позволим на нито един престъпник да стои на свобода", заяви от своя страна еквадорското президентство.

Експерти, следящи случая с ареста, посочиха, че това е дръзко нарушение на Виенската конвенция дипломатическите и консулските отношения и че вероятно това ще вбие сериозен клин занапред в отношенията между правителствата на Мексико и Еквадор, отбелязва Асошиейтед прес.

/bta.bg



„Възраждане“ регистрираха своите кандидати в РИК, Враца
Миро смрази Гала: На два пъти бил близо до смъртта
Проведе се областен кръг на Националното състезание по Безопасност на движението по пътищата във Враца СНИМКИ
Поставят слънчеви панели на десет общински сгради в Козлодуй
Един нов случай на COVID-19 е потвърден у нас през последното денонощие
Още двама членове на опозицията бяха арестувани във Венецуела