Събития

С балони над скалите, мажоретки и кукери започна туристическият сезон в Белоградчик

  07.04.2024 07:52             
С балони над скалите, мажоретки и кукери започна туристическият сезон в Белоградчик

С водосвет на площад „Възраждане“, отслужен от отец Рафаил - Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, бе даден официалният старт на туристическия сезон в Белоградчик.

Радвам се да съм днес сред Вас на този празник, за да помолим Бог да благослови нашите намерения, тъй като Белоградчик през последните десетилетия се оказва една своеобразна перла на Северозапада. Пожелавам на всички нас преди всичко да бъдем добри домакини. Пожелавам на ръководството на общината и всички, които се занимават с тази дейност, да имат мъдрост, сръчност и умения да ръководят тези дела, за да можем да им даваме добър завършек.“

В ранните часове на съботния ден жителите и гостите видяха емблематичните балони над скалите. Включиха се в работилница за сухо плъстене на площада, а в работилница „Отпечатъци” децата превръщаха глината в причудливи съдове. Благотворителен базар на Център за обществена подкрепа – Белоградчик. Събраните пари са за лечението на Милена Костова. Хората опитаха  местни гозби от местната торлашка кухня представени от Даниела Иванова - библиотекар в читалище „Развитие – 1896 г.” в село Салаш.

 „Обещаваме, че ще привлечем инвеститори, ще създадем благоприятни условия за развитието на тези инвестиции, ще успеем да мобилизираме местните хора – вече привлякохме инвестиционен фонд, който ще подпомогне малкия и среден бизнес. Ще създадем и множество атракции, които ще забавляват туристите. Ще построим нов парк от хотел „Скалите“ до бившия Природонаучен музей, ще направим приключенски парк, още тази година ще ремонтираме и лятното кино, за да можем да излъчваме кино прожекции и да се изнасят спектакли. Разчитаме на развитието на спорта и културата. Ще развиваме туризма, защото това е бъдещето на Белоградчик! Ще го направим един малък бутиков туристически център, с който ще се гордее цяла България и най-вече Вие – белоградчичани!“, каза пред съгражданите си кметът Боян Минков.

В събитието участва и народният представител Росица Кирова. „ Днес се сляга началото на   един различен туристически сезон, защото какъв туризъм има в Белоградчик зависи от това как ще разкажем за него. Как ще привлечем туристи зависи от това, което ще разкажем на хората, на медиите. Туризмът е бизнес както всеки друг – за да печелиш, трябва добре да го „опаковаш“ и продадеш. Вие сте си избрали кмет, който умее да прави това!“, каза Кирова.

В празничната програма се включиха мажоретки, трупата за народни танци към детския комплекс, вокално-инструментална група „Чаровни години” към Народно читалище „Развитие - 1893 г.” – Белоградчик, танцова формация „Калина” и вокално-инструментална група „Феникс” към НЧ „Развитие - 1893 г.”

Кулминацията на програмата бяха кукерските игри и обичаи, пресъздадени от  сурвакарска група от село Сирищник.

Празникът завърши с хоро, на което се хванаха всички.



Асансьор за хора с увреждания ще бъде изграден към сградата на общинската администрация в Павел баня
Росица Кирова: Трябва да обединим усилията си за развитие на Северозападна България
Стачка на летище „Хийтроу"
Ванина Вецина: За свое лично постижение смятам разплитането на казуса с ремонта на язовир „Огоста“
Ето къде остават на "сухо" днес във Враца
Ето какво време ни очаква днес