Свят

След 500 г. в Япония ще останат хора само с едно фамилно име

  06.04.2024 10:41             
След 500 г. в Япония ще останат хора само с едно фамилно име

В Япония все още има закон, който изисква двойките да изберат една от фамилиите си, когато се женят. Учените са установили, че 96% от младоженците избират едно и също фамилно име - след 500 години това ще доведе до невероятни последици.

В ново проучване професор Хироши Йошида от Изследователския център за застаряващата икономика и общество към университета Тохоку установи, че ако законът не бъде променен скоро, до 2531 г. всички японски граждани ще имат едно и също фамилно име - Сато.

Проучване от 2023 г. установи, че Сато е най-популярното фамилно име в Япония и популярността му продължава да расте, пише IFLScience. Според професор Йошида, по отношение на общата вероятност, има много случаи на хора, които се женят за човек с фамилното име Сато. Ако този процес продължи дълго време, има вероятност в един момент фамилното име Сато просто да погълне всички останали.

Професор Йошида също твърди, че ситуацията остава безизходна: дори ако Япония приеме необходимото законодателство и позволи използването на отделни фамилни имена, това едва ли ще промени ситуацията, но ще забави датата, когато фамилното име Сато ще поеме всички останали. Факт е, че проучване от 2022 г. показа, че 39,3% от населението на страната, дори ако законът бъде приет, планира да даде предпочитание на фамилното име Сато. Така дори и при най-оптимистичния сценарий фамилията Сато пак ще погълне останалите, но до 3310г.

В същото време има демографски проблем и затова професор Йошида вярва, че населението на Япония може просто да не доживее да види семейство Сато да запълни страната. Очаква се към 2120 г. населението на Япония да бъде 41 229 000 души, ако раждаемостта се запази, към 2531 г. населението ще бъде само 281 866 души, а към 3310 г. - 22 души.

Имайте предвид, че проучването е проведено, за да окаже натиск върху правителството да приеме закон, позволяващ на семейните двойки да имат различни фамилни имена. В изследването си професор Йошида показа абсурдния сценарий, който чака страната, ако законът не бъде променен.



Слово на Врачанския митрополит Григорий по повод Възкресение Христово
Зоологическата градина в София е отворена и е с редовно работно време по време на всички празнични дни до 6 май
Ето и листата на ГЕРБ-СДС за област Враца
С шест километра лента и проект за маорските традиции „Матаахо колектив“ спечелиха „Златен лъв“ на Венецианското биенале тази година
Най-вкусното печено агне за Гергьовден се прави по тази стара българска рецепта
Смолянският епископ Висарион отслужи литургия в храм „Св. Николай“ в Смолян