България

За притежание на старинни монети са задържани двама мъже в Стара Загора

  06.04.2024 09:10             
За притежание на старинни монети са задържани двама мъже в Стара Загора

Мъже на 60 и на 69 години са задържани за притежание на старинни монети с признаци на археологически обекти. Това съобщават от пресцентъра на Областната дирекция (ОД) на МВР. Служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност" са задържали мъжете, които са се придвижвали с лек автомобил. 

На адрес в областния град, обитаван от 60-годишния мъж, са открити около 150 старинни монети с признаци на археологически обекти и две матрици за реплики. В колата, собственост на същия мъж, е открит детектор за метал.

В жилището, обитавано от 69-годишния мъж, също е открит детектор за метал.

В ОДМВР-Стара Загора е образувано досъдебно производство по чл. 278, ал. 6 от Наказателния кодекс, според който, ако бъде доказана вината им, могат да бъдат осъдени на лишаване от свобода до четири години и глоба от две хиляди лева до десет хиляди лева, а ако се държат повече от три археологически обекта - с лишаване от свобода до шест години и с глоба от три хиляди лева до петнадесет хиляди лева.

Работата по случая продължава под надзора на Окръжна прокуратура-Стара Загора. 

Припомняме, че в края на март жител на град Септември беше задържан за притежание на голямо количество културно-исторически ценности./БТА