Свят

Австрия: Разраства се шпионският скандал с българска връзка

  05.04.2024 12:44             
Австрия: Разраства се шпионският скандал с българска връзка

В Австрия се разраства скандалът около съмнения за шпионаж в полза на Русия във Федералната служба за вътрешна сигурност. Журналистически разследвания сочат, че в мрежата около Ян Марсалек са участвали арестуваните във Великобритания шестима българи, а една от мишените им е бил разследващия журналист Христо Грозев.

Следващата седмица австрийският канцлер Карл Нехамер свиква извънредно заседание на Съвета за националната сигурност заради предполагаем шпионаж на двама бивши агенти от Федералната служба за защита на Конституцията и борба с тероризма. Егисто От беше арестуван миналата седмица, като се смята, че е работил за бившия началник отдел във вътрешното разузнаване Мартин Вайс, за когото се знае, че е сътрудничил на Ян Марсалек.

Марсалек се укрива в Москва и се сочи от властите във Великобритания като ключовата фигура във вербуването на шестима българи около Орлин Русев, обвинени в Обединеното кралство в шпионаж за Русия. Австрийците От и Вайс са заподозрени, че са помагали на Марсалек да създаде шпионска клетка в австрийските служби за сигурност в полза на Москва.

Една от мишените на тази клетка е Христо Грозев от разследващия сайт "Белингкат", който години наред работеше заедно с Алексей Навални при разкриването на тайните операции на ГРУ в Европа. Доскоро Грозев живееше във Виена, но беше принуден да емигрира заради заплахи за сигурността му. От журналистически разследвания в Австрия става ясно, че От е помогнал за проникването в жилището на Грозев и кражбата на неговия компютър и флаш памет. През декември 2022 година руското министерство на вътрешните работи обяви журналиста за издирване, без да посочва причината.

Скандалът в Австрия има и политическа окраска в навечерието на парламентарните избори там - Херберт Кикл, лидерът на крайнодясната "Партия на свободата", която в момента води убедително в допитванията, е бивш министър на вътрешните работи точно в периода на най-активната дейност на руската група. /БНР



Царина се превърна в любимка на цяла България
Симона от "Хелс Китчън" зарязва кухнята, иска да е бизнес дама
Строителни фирми, депутати и кметове дискутираха сътрудничеството си в Белоградчик
Излюпи се първото карталче в Природен парк Врачански Балкан
Николай Христозов: Глупаво ще е да помислим въобще за подценяване
Научноизследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в София