Събития

21 милиона лв. инвестира Берковица в проекти през годината

  05.04.2024 11:00             
21 милиона лв. инвестира Берковица в проекти през годината

21 милиона лв. от държавата и Европа ще бъдат инвестирани в Берковица по различни проекти, съобщи кметът Радослав Найденов.

Домовете за възрастни хора в Берковица и Бистрилица ще се ремонтират с евросрества. Там ще се изпълнява пълна програма за енергийна ефективност. Ремонтите включват подмяна на дограма, топлоизолация от външната и вътрешната страна, нови отоплителни и електрически инсталации, ремонт на  покриви, вътрешни реконструкции и  изграждане на фотоволтаични централи за отопление.

По проекти, финансирани от правителствената програма за общините, ще се ремонтират 15 улици в града. Предвидено е не само преасфалтиране и изграждане на тротоари, но и подмяна на водопроводните тръби и на цялата подземна комуникация. В момента се извършва ремонт на една от основните улици в Берковица - „Хаджипетър Хаджиилиев“, която преминава край железопътната гара. Скоро започват и  други, каза  кметът. 

Берковица продължава социалните си проекти “Топъл обяд“ и „Грижа в дома“, дейността на Дневния център за деца с увреждания, на двата центъра за обществена подкрепа, на трите дома за настаняване от семеен тип, на домовете за възрастни хора и на хора с деменция.

„Осигуряваме средствата за пълна издръжка на пенсионерските и спортните клубове“, подчерта Найденов. 

Основен проблем, който няма да се реши  за една година, е  лошото състояние на някои междуселски пътища и транспортната свързаност. Трудно се намират фирми-превозвачи, които да обслужват линиите до селата на общината, тъй като те се сблъскват с нелоялна конкуренция от страна на нелицензирани таксита. 

„ Няма да се откажем от общинското ВиК-дружество. В момента водата в Берковица струва два пъти по-малко от тази в Монтана и това е социално поносимата цена  за местните. На повечето места в община Берковица водата е гравитачна  и високата цена е неоправдана, защото няма разходи за ток. До момента са сменени са около 50 процента от тръбите в Берковица и това е намалило значително авариите. Ще продължим с подмяната на водопроводите.“, подчерта Радослав Найденов.