Свят

Германец създаде най-лошата кола в историята на автомобилната индустрия СНИМКИ

  06.04.2024 07:10             
Германец създаде най-лошата кола в историята на автомобилната индустрия СНИМКИ

Hoffmann car е наричан чудовище-убиец на шофьорите, извънземно от филмите на ужасите, пияна сепия, най-лошият от най-лошите... И до днес обаче е в движение, има официална регистрация, въпреки че през септември ще празнува 85-годишнината от своето разработване.

От замисъла на инженерното решение и дизайна до реалното изпълнение на творението е отнело само две години. От 1949 до 1951 г. собственикът на малка немска работилница в Мюнхен, Михаел Хофман, създава легендарния триколесен автомобил Hoffmann.

Не може да се отрече въображението на механика; творението му изглежда като истинско чудовище. Човек може да се подиграва и да се смее на Хофман, но не може да му се откаже полета на мисълта. Механикът е изпреварил времето си с поне десетилетие.

Но не в автомобилната индустрия. Решението на Хофман за дизайна на автомобила е заимствано от авиоконструктори, които харесали тази конфигурация за носовата част на широкофюзелажните пътнически самолети.

Фронталните изображения на горната половина с прозорците и покрива на кабината на автомобила практически съвпадат с формата на горната част на съвременните самолети.

Конструкторите на самолети прехвърлили това, което видяли от колата на Хофман, върху чертожните дъски и след това направили прототип за аеродинамичния тунел. Това било точно това, което търсили. Само в колата на Хофман предното стъкло е асиметрично, а в самолетите пропорциите са балансирани.

Що се отнася до колата, тя е широка отпред и тясна отзад и дори е къса на дължина. Затова, докато се движела, приличала повече на „пиян човек, който излиза от бар“. Историята не е познавала толкова разклатен и нестабилен в движението си автомобил и до днес.

Първо, колата има малка триъгълна конструкция за триколка. Тя има право на съществуване и се среща доста често. Но ако колата има удължено междуосие, тогава тя е доста стабилна при маневри. Обаче късата база на три колела с широка двойка колела е нестабилна. Стабилна е само при скорост като при пешеходец.

Експертите казват, че най-големият проблем на Hoffmann не е толкова дизайнът, колкото конструкцията: ширината на колеята на предните колела е по-широка от самото междуосие. Затова колата е изключително нестабилна.

Добавете към това двигателя на мотопед. Тук има 200-кубиков двутактов двигател. Той е с въздушно охлаждане и има мощност около 6,5 к.с. Комплектът е допълнен от трискоростна трансмисия с линейна схема на превключване и неутрална позиция между задна, първа и втора предавка.

Мотопедната мощност е достатъчна, за да тегли 340-килограмовата кола с максимална скорост от 45 км/ч. Въпреки това не се препоръчва да развивате повече от 20 км/ч дори по права линия - разклатеното триколесно превозно средство, чиято ширина почти догонва дължината му, може просто да се преобърне настрани.

Окачването е такова, че и на равен път ще тресе. Колата е хем нестабилна, хем неустойчива. Настаняването в нея също е проблематично. Пълненето на резервоара, който се намира на пода, също е трудно тук: гърлото е на покрива, а тръбата за бензин се простира надолу през кабината зад седалките, блокирайки гледката през задните прозорци.

Този странен автомобил в един екземпляр е намерен и възстановен. Историята мълчи за пътя му до Съединените щати, но триколесното чудовище-убиец е реставрирано през 1996 г. и е изложено в Lane Motor Museum в Нешвил, щата Тенеси, САЩ, благодарение на усилията на Готфрид Герхойзе.

Той е отговорен за обновяването му и запазването на възможно най-много от оригиналността му, включително асиметричното му предно стъкло.

От време на време колата се води на автомобилни изложения и подобни събития. Но никой не е правил тест драйв от дълго време - колата е стара и няма да издържи натоварванията. Последният път, когато й беше даден шанс да направи кратко пътуване, беше преди осем години, видео от което можете да видите по-долу.

Нищо подобно не се случва след това. Като се има предвид напредналата възраст на най-лошия от най-лошите автомобили в световната автомобилна индустрия, подобни тестове вероятно няма да се повторят.

Въпреки това, като статичен музеен експонат, този автомобил дава въображение на човешката фантазия и връща към успешните и не толкова успешните страници от историята на автомобилната индустрия.  /auto.blitz.bg



Царина се превърна в любимка на цяла България
Симона от "Хелс Китчън" зарязва кухнята, иска да е бизнес дама
Строителни фирми, депутати и кметове дискутираха сътрудничеството си в Белоградчик
Излюпи се първото карталче в Природен парк Врачански Балкан
Николай Христозов: Глупаво ще е да помислим въобще за подценяване
Научноизследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в София