Събития

Петър Стоянович представи книгата си „Несвършващо време. Спомени“ във Враца СНИМКИ

  05.04.2024 09:00             
Петър Стоянович представи книгата си „Несвършващо време. Спомени“ във Враца СНИМКИ

„Нямаме право да подхождаме към миналото като към захарен памук и да пренасяме само хубавите спомени и украсените случки. Особено, когато става въпрос за мемоари. Като историк предпочитам да предавам миналото с факти и детайли, обективност и самоирония”, каза проф. Петър Стоянович при гостуването си в Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца в сряда.

Проф. Петър Стоянович представи във Враца книгата си „Несвършващо време. Спомени“ (изд. „Книгомания“). Разказва как е пристигнал във Виена, за да следва история и какви са спомените му за София през 70-те, 80-те и 90-те години. Обясни, че няма да избързва с продължение на мемоарите си, въпреки че отдавна чакат почти готови за издаване.
Пред публиката във Враца авторът разкри, че съвсем скоро ще се появи в ефира на bTV с новото си предаване.

В залата присъстваше и един от неговите големи почитатели от Враца - адвокат Михаил Димитров. Той сподели своите впечатления от биографичната книга, която дори е прочел два пъти. Той се е срещал два пъти с професора, и тези срещи остават трайна следа в неговото съзнание. В мемоарната си книга авторът разказва подробно за Иван Стоянович – Аджелето и д-р Петър Стоянович, за „борбата с домашните легенди“, за родителите си – Иван Стоянович, кинокритик, журналист и писател, и актрисата Ани Бакалова, за личните си спомени от „благините на социализма“, както ги нарича с ирония.

Изданието е с твърди корици, близо 400 страници и включва над 150 интересни снимки, от личния архив на автора, БТА, БНФ и др. Някои от тях са непоказвани досега и се публикуват за първи път. Снимката на корицата е на Александър и Теодора Нишкови, оформлението на изданието и дизайнът на корицата са дело на Тодор Манолов.
 



„Възраждане“ регистрираха своите кандидати в РИК, Враца
Миро смрази Гала: На два пъти бил близо до смъртта
Проведе се областен кръг на Националното състезание по Безопасност на движението по пътищата във Враца СНИМКИ
Поставят слънчеви панели на десет общински сгради в Козлодуй
Един нов случай на COVID-19 е потвърден у нас през последното денонощие
Още двама членове на опозицията бяха арестувани във Венецуела