България

Училище изгоря до основи след умишлен палеж

  04.04.2024 14:19             
Училище изгоря до основи след умишлен палеж

Училище в първомайското село Езерово изгоря до основи след умишлен палеж. Извършителят е задържан. Пожарът обаче отново повдигна въпроса за стопанисването на старите сгради в малките населени места и тяхната съдба.

Преди четири години за основно училище "Христо Ботев" в село Езерово ударил последният звънец. Заради намалелия брой ученици сградата била заключена, а децата пренасочени към близкото село Бяла река.

Въпреки че мястото било обезопасено, а тока и водата в почти 100-годишната сграда спрени пожар изпепелил всичко за часове. Намесата на огнеборците и на хора от селото не спасила училището.

"В момента се води следствие. Най-вероятно е подпалена умишлено от човек, който е от селото. Тази руина няма как да остане в центъра на селото, ще трябва да бъде почистена. Но парцелът си остава за училище", заяви Николай Митков, кмет на Община Първомай.

Затворени училища има в още две села от община Първомай. Процедурата за тяхната продажба е бавна и сложна и затова сградите пустеят.

"Сградите, които не са вече обитаеми и не учат деца наистина са една тежест на общините в цяла България предполагам, защото те стоят заключени и не могат да бъдат използвани", допълни Николай Митков.

Законът позволява училищни сгради и парцели да бъдат продавани с разрешение на министерството на образованието, но само за социални и хуманитарни дейности.

"Има голям интерес за инвестиции", коментира кметът на Община Първомай.

Докато демографски срив и огън унищожават училища в Първомайско, в някои села край Пловдив се налага да се строят допълнителни класни стаи заради увеличения брой деца.

"Преди десетина години училището в Марково беше пред затваряне, тъй като нямаше деца, днес вече сме принудени да строим нова сграда. Не е строено от десетилетия", каза още Павел Михайлов, кмет на община Родопи.

Близо 1500 са закритите училища у нас през последните три десетилетия. Но тази година Министерството на образованието и науката е одобрило общо 33 проекта за ново строителство на училища и детски градини, пише БНТ. /glasnews.bg



Прибраха за 72 часа племенник на Мочи за отвличането в Козлодуй
Максим Генчев пристига в кино Метропол-Враца за премиерата на филма "Гераците"
Зловещо! Откриха човешки останки в дома на приближен на Хитлер
Почетният гражданин на община Мездра о. з. полк. инж. Георги Димитров от село Лик навърши 92 години СНИМКИ
Допълнителни курсове на градския транспорт във Враца
Майстор пекар се върна от Маями в Пловдив, за да меси хляб и козунаци