Събития

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Африканска чума по свинете СНИМКИ

  04.04.2024 14:00             
Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Африканска чума по свинете СНИМКИ

Данните станаха ясни по време на проведеното в държавната администрация заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания, след потвърден случай на заразата в област Пловдив. Под председателството на заместник областния управител бяха набелязани контролни и превантивни мерки, заложени в Националния План за действие в България по отношение обектите за отглеждане на свине за лични нужди и с цел недопускане разпространението на огнища на заболяването Африканска чума по свинете както при домашните, така и при дивите животни. Арутюнян използва случая и обърна внимание на нерегламентираната продажба на животински продукти в региона, като получи уверение от директора на Областната дирекция по безопасност на храните Адриян Данков, който е и заместник - председател на комисията, че периодичните проверки по пазари и тържища ще зачестят.

Членовете на комисията координираха институционалните си отговорности и ангажименти, въпреки липсата на положителни проби на АЧС в област Видин. От ветеринарната служба докладваха за изправност на наличните технически средства. Следи се стриктно за нерегламентирано движение на свине. На лице е непрекъснат контрол в кланиците и обектите в търговската мрежа. Извършва се още дезинфекционна обработка на ГКПП „Дунав мост 2“, ГКПП „Брегово“ и ГКПП „Връшка Чука“, като на пунктовете се раздават информационни материали на няколко езика. Контролно, по график на 15 дни се провежда надзор на единствения свинекомплекс в областта. Стриктен е контролът в индустриалната и фамилна ферма, заяви на заседанието Валери Велков -  началник отдел „Здравеопазване на животните” във видинската ветеринарна служба. До края на седмицата заседават общинските епизоотични комисии, акцент е стартиралата на първи етап годишна инвентаризация на животновъдни обекти тип „заден двор“ (личен сектор).

     Участие в Областната епизоотична комисия днес взеха още представители на РИОСВ - Монтана, на Областна дирекция на МВР - Видин, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Регионална здравна инспекция и Ловно – рибарското дружество в града.



Петър Петров: Властта се изроди в Народното събрание
Деца на загинали полицаи от Монтана получиха по 1500 лева за Великден
ЕС ще разследва „Мета“ заради начина ѝ на справяне с руската дезинформация, съобщава „Файненшъл таймс“
Мобилният пункт за безплатно приемане на опасни отпадъци ще посети Козлодуй през месец май
Нов случай на коклюш в Монтана
Военноморската болница във Варна предлага безплатни консултации за пациенти с диабет