Събития

139 деца от Монтана рисуваха по ромски приказки

  04.04.2024 11:30             
139 деца от Монтана рисуваха  по ромски приказки

139 момичета и момчета рисуваха по мотиви от ромски приказки. Конкурсът обяви общинският съвет на Монтана по повод 8 април – международният ден на ромите. Организаторите предложиха на децата три  приказки от  сборника на Йосиф Нунев. В творческата надпревара участваха момичета и момчета на възраст от 5 до 11 години.

 

Йоана Бориславова и Александра Димитрова са победителите. Йоана е от детска градина „Буратино”. Тя е част от студиото по изобразително изкуство „Рениарт”..

На второ място в предучилищна възраст е Светлозара Йорданова от детска градина  „Незабравка”. Втори  при по-големите деца са Ивайло Юлиянов  от „Рениарт” и Росен Георгиев от училище  „Иван Вазов”. Трети в творческото състезание са Тервел Петров, Мартин Марков и Сияна Руменова.

Победителите ще получат грамоти и предметни награди при откриването на изложбата с отличените творби на 8 април в младежкия дом в Монтана. В експозицията ще бъдат подредени рисунките на още 37  участници.

В творбите си малките художници са използвали  пастел, акварел, темпер, маркери и цветни моливи.

Най-добрите избра жури, оглавено от общинския съветник Теодора Любенова / Местна коалиция „НДСВ, ДПС, Български гласъ”/, която е и инициатор на конкурса. При оценяването журито взе предвид точното придържане към приказката, креативността и оригиналността при интерпретацията на избран момент със средствата на изобразителното изкуство. Заедно с Любенова  творбите оценяваха художникът  Виктория Михайлова  и Румяна Белчева – ръководител на Клуб за приложни изкуства „Дорос“ към младежкия дом.