Събития

Съдии: Завършващите право нямат необходимите знания

  04.04.2024 09:05             
Съдии:  Завършващите право нямат необходимите знания

Подготовката на завършилите семестриално право не е на нужното ниво. Това е изводът на съдиите от окръжния съд в Монтана, където стажуват бъдещи юристи. Констатацията е записана в годишния доклад на магистратите.

През дванайсетте месеца на миналата година  в окръжния съд в Монтана  са стажували юристи, завършили семестриално право в различни университети. Те работят със  съдии-наставници, които наблюдават работата им преди явяването на теоретико-практичния изпит за придобиване на правоспособност. При работата си с тях магистратите са потвърдили обезпокояващата от последните години тенденция, че теоретичната подготовка на новите юристи не е на ниво.

“Това създава сериозни затруднения при провеждането на стажа заради недостиг на знания и сериозни затруднения при тълкуването на правните норми. Все по-чести са случаите на стажанти, които не успяват да вземат теоретико-практическия си изпит и трябва да изпълнят задължителния допълнителен 2-месечен стаж”, отчитат от окръжен съд - Монтана.

Недостигът на вещи лица за съдебния район и липсата на определени специалисти пък създава много сериозни затруднения в работата не само на съда, но и на разследващите органи. Най-остра е нуждата от авто-технически, съдебно-психиатрични и данъчни експертизи. Проблемите със съдебно-медицинските експертизи са най-сериозни. На територията на област Монтана право да прави такива експертизи има само един доктор.

 



България се изкачи до 59-о място в класацията на „Репортери без граници“
Цветомира от Враца се завърна в "Хелса" и направи страхотно шоу
Седмица на Шекспир се проведе в СУ "Христо Ботев" - Враца СНИМКИ
Лидерката на беларуската опозиция няма вести от вкарания в затвора свой съпруг от над 400 дни
Българската академия на науките ще се включи в четиринадесетото издание на Софийски фестивал на науката
Монтана заши 5 гола на Марица и ги изпрати в Трета лига