Събития

Над 11 000 работници и специалисти се търсят в Северозапада

  04.04.2024 08:00             
Над 11 000 работници и специалисти се търсят в Северозапада

Липсват медицински сестри, лекари, учители, оператори на машини, шивачи, готвачи

 

Над 11 000 работници не достигат в различни отрасли на икономиката в Северозапада, показва проучване сред работодателите, направено от Агенцията по заетостта.

Търсенето на труд остава високо, но силно неравномерно разпределено между отделните региони на страната и различните професии.

Най-много работници се търсят във Враца – 7234 и те са основно в индустрията. Все повече хора пътуват от съседни градове, за да работят във Враца. Според анализа на движението на работна сила към врачанските фирми пътуват не само хора от областта, а и от Монтана. Движение има и на доктори от Монтана към Враца, но и обратно. Много лекари и медицински сестри пътуват от Враца и работят в монтанска болница. Миграция на доктори към Монтана е регистрирана и от Видин и Лом. Много лекари от Белоградчик вече трайно са се заселили в Монтана, тъй като са намерили  реализация.

Във Видинско не достигат 1114 работници, а в Монтана – 2667.

Сред професиите с най-високо търсене остават машинните оператори, шивачите и готвачите, а  при специалистите с висше образование анализът отчита значителен дефицит на медицински сестри, лекари и учители.

Анализът на Агенцията по заетостта показва, че 64 на сто от анкетираните работодатели срещат трудности в намирането на работници. На национално ниво се търсят  268 000 души, което надхвърля значително регистрираните по последни данни за декември безработни. Техният брой достига 158 000 души.

Работодателите посочват като основна причина за невъзможността за запълване на недостига липсата на квалификация или образование на кандидатите.

Според анкетата индустрията ще продължава да генерира най-много работни места в непосредствено бъдеще. Сериозно покачване обаче има и в сферата на търговията, транспорта, хотелите и ресторантите - 25% от търсенето. Значителен дефицит се отчита и в държавното управление, училищата и болниците. Строителството се нарежда на четвърто място с 14% от общото търсене на работна ръка, а на пето място с 5% е селското стопанство.



„Възраждане“ регистрираха своите кандидати в РИК, Враца
Миро смрази Гала: На два пъти бил близо до смъртта
Проведе се областен кръг на Националното състезание по Безопасност на движението по пътищата във Враца СНИМКИ
Поставят слънчеви панели на десет общински сгради в Козлодуй
Един нов случай на COVID-19 е потвърден у нас през последното денонощие
Още двама членове на опозицията бяха арестувани във Венецуела