Свят

Убиха хуманитарни работници в Газа

  03.04.2024 14:47             
Убиха хуманитарни работници в Газа

 

Четирима чуждестранни хуманитарни работници и палестинският им шофьор са загинали в Газа, когато израелски удар е ударил колата им.

Контролираното от "Хамас" министерство на здравеопазването в Ивицата Газа заяви, че петимата са пристигнали в болница в Дейр ел-Бала, когато израелски удар е бил насочен към автомобил, принадлежащ на американската организация World Central Kitchen.

"Те са с британско, австралийско и полско гражданство, а четвъртата националност не е известна", се казва в изявление на здравното ведомство, в което се допълва, че петият убит е палестински шофьор и преводач.

Американската неправителствена организация заяви, че е наясно със съобщенията, че членове на нейния персонал са били убити при нападение на ЦАХАЛ. Израелските военни заявиха, че провеждат проверка на най-високо ниво, за да разберат обстоятелствата и добавиха, че работят в тясно сътрудничество с WCK" в усилията за предоставяне на помощ на палестинците, пише "Нова".

"Съкрушени сме и сме дълбоко обезпокоени от удара", написа говорителката на Съвета за национална сигурност Адриана Уотсън в социалната мрежа X, като добави, че "хуманитарните работници трябва да бъдат защитени, докато доставят отчаяно необходимата помощ, и настояваме Израел бързо да разследва случилото се".



Ето къде остават на "сухо" днес във Враца
Ето какво време ни очаква днес
Откриха 700 000 евро в багажа на двама мъже на летището във Виена
Росица Кирова: Последователна съм и често досадна в усилията си
Вижте как ще работи библиотеката във Враца през май месец
Обява! Фирма „ЕТ Генади Каменов“ продава дърва за огрев и извършва рязане на опасни дървета.