България

Невиждано: Пускат изкуствен дъжд у нас

  03.04.2024 10:16             
Невиждано: Пускат изкуствен дъжд у нас

За първи път у нас изкуствен дъжд ще спасява земеделски площи, застрашени от сушата. На летището край русенското село Щръклево беше тествана нова експериментална технология за предизвикване на валежи.

Подобни системи за борба с климатичните промени от години се прилагат успешно в държави като Китай, Япония и Обединените арабски емирства.

"Машината за дъжд" всъщност е самолет, натоварен със специални резервоари, произведени в България. Във въздуха те разпръскват миниатюрни частици сребърен йодид, който се свързва с водните пари и ги превръща в дъжд. Процесът отнема няколко минути.

"Могат да се "засеят" десетки хиляди квадратни километра дори с един полет. На самолетите също има монтирани радари, които ни помагат в непосредствена близост пред самолетите да оценим кои облаци да "засеем", заяви Денислав Бончев, метеоролог, пред БНТ.

Модерната система би могла да се приложи и в борбата с градушките, но тогава химичният реагент трябва да е в по-големи количества.

"Това са аерозолни микрочастици, които служат за изкуствени кондензационни ядра съответно при градушките – намаляват размера на градушката", допълни Виктория Пенчева, метеоролог.

Опити за предизвикване на изкуствен дъжд се правят и в съседна Румъния.

"Румънците са много доволни и планират в скоро време да го превърнат в една дългосрочна програма, като имат много положителни резултати", каза още Денислав Бончев, метеоролог.

Експериментите с новата технология у нас ще продължат и през лятото, докато стане ясно дали ще бъде въведена в земеделския сектор.

В същото време сушата тревожи стопаните в Добруджа, където от началото на годината са паднали само 22 литра дъжд. Заради топлото време пшеницата е останала активна през зимата и предстои оглед на посевите. /blitz.bg



„Възраждане“ регистрираха своите кандидати в РИК, Враца
Миро смрази Гала: На два пъти бил близо до смъртта
Проведе се областен кръг на Националното състезание по Безопасност на движението по пътищата във Враца СНИМКИ
Поставят слънчеви панели на десет общински сгради в Козлодуй
Един нов случай на COVID-19 е потвърден у нас през последното денонощие
Още двама членове на опозицията бяха арестувани във Венецуела