България

Над 30 общини подкрепят инициативата „Българска коалиция срещу дезинформацията“

  02.04.2024 19:41             
Над 30 общини подкрепят инициативата „Българска коалиция срещу дезинформацията“

На днешният 2 април – Международен ден за проверка на фактите се отбелязват две години от старта на инициативата „Българска коалиция срещу дезинформацията“ (#BGvsDisinfo), лансирана от Представителството на Европейската комисия в България. 
Инициативата обединява над 200 експерти от различни организации – проверители на факти, журналисти, служители в национални, европейски и международни институции, дипломати и представители от неправителствени организации и от академичните среди. Повече от 30 общини също са излъчили свои представители в експертния екип, обединен около общата цел за търсене на съвместни идеи за координация и обмен на добри практики в противодействието на дезинформацията и чуждестранното манипулиране на информация и вмешателство в българското публично пространство.
„В този контекст сме благодарни за изразената подкрепа от НСОРБ, което препрати нашата покана за сътрудничество на всички общини в България. Към момента все още очакваме потвърждения от множество общини, но информираме, че община Видин вече изрази интерес за сътрудничество по отношение борбата с дезинформацията. Очакваме потвърждения и от други общини“. Това коментираха експерти от Представителството на Европейската комисия в България, специално за „Конкурент“. 



Росица Кирова: Трябва да обединим усилията си за развитие на Северозападна България
Стачка на летище „Хийтроу"
Ванина Вецина: За свое лично постижение смятам разплитането на казуса с ремонта на язовир „Огоста“
Ето къде остават на "сухо" днес във Враца
Ето какво време ни очаква днес
Откриха 700 000 евро в багажа на двама мъже на летището във Виена