Лайфстайл

Преди приема на алкохол: Храните, които трябва да консумирате

  02.04.2024 14:40             
Преди приема на алкохол: Храните, които трябва да консумирате
  iStock

Не можем да отречем, че алкохолът може да се отрази зле на тялото ни, особено когато прекалим с него. Но ако вземете няколко предпазни мерки, преди алкохолът да започне да се лее, можете да намалите щетите. Всъщност изборът на правилните храни, преди да се отдадете на повече от една алкохолни напитки, може да ви помогне да контролирате глада, да балансирате електролитите и да намалите някои от неблагоприятните ефекти, свързани с алкохола.

Сьомгата е един от най-добрите източници на омега-3 мастни киселини и се свързва с множество ползи за здравето.
Някои изследователи предполагат, че омега-3 мастните киселини могат да помогнат за намаляване на някои от вредните ефекти на алкохола, включително възпаленията в мозъка. Освен това сьомгата е богата на протеини, които могат да помогнат за забавяне на усвояването на алкохола.

Високо питателна и засищаща, консумацията на богати на протеини храни като яйца преди пиене на алкохол може да помогне за засищането на празния стомах и да забави усвояването на алкохола. Освен това белтъчините са най-засищащият макронутриент, който ви държи сити за по-дълго време. Това може да намали риска от предизвикан от алкохола прилив на глад по-късно през нощта.

Богати на фибри, бананите са отличен избор преди пиене, тъй като помагат за забавяне на абсорбцията на алкохола в кръвта. Освен това те са богати на калий, който може да предотврати електролитния дисбаланс, предизвикан от употребата на алкохол.

Неподсладеното кисело мляко, което е с добър баланс между белтъчини, мазнини и въглехидрати, е една от най-добрите храни, които можете да консумирате преди вечер, в която ще пийнете повечко. Освен това киселото мляко ви помага да сте сити през цялата нощ, за да предотвратите глада и апетита, подхранвани от алкохола.

Сладките картофи са не само чудесен източник на калий, който помага за балансиране на нивата на електролитите, но и са богати на сложни въглехидрати. Сложните въглехидрати са съставени от по-големи молекули, които се разграждат за по-дълго време, което може да е от полза за намаляване на въздействието на алкохола.