Събития

"Моят чичо Любен" идва на гости във Враца

  02.04.2024 14:00             
\

Кино Метропол канят на една специална прожекция във Враца на българския документален филм "Моят чичо Любен". Филмът разкрива вълнуващата и вдъхновяваща история на художника Любен Стоев и неговото изкуство. Събитието ще се случи утре от 18 часа във врачанското кино, като билетът е 6 лева.

Гости на прожекцията ще бъдат двамата режисьори Джеки Стоев-Георги и Никола Бошнаков, както и операторът Тони Стоев. Те ще разкажат забавни моменти от снимките в България и Германия, както и интересни истории за художника, който е брат на Джеки Стоев.

През февруари в Художествената галерия към Регионалния музей във Враца беше показана изложба графика по повод 85 години от рождението на Любен Стоев. Експозицията представи творби на социална тематика със специфичния почерк и стил на българския график.

Филмът „Моят чичо Любен“ е копродукция на България и Германия с продуценти Кирил Кирилов, Галина Тонева от продуцентска компания „Гала филм“. Копродуценти са Four Elements (България) и Рей ван Цешау (Германия). Оператор на лентата е малкият син на Джеки Стоев, сценарист - Ивайло Манев, музиката е на по-големия син на Джеки - Рей ван Цешау. Той е и сред основните лица във филма заедно с Джеки Стоев, Джони Пенков и други.

Рей ван Цешау, фронтмен на легендарната немска рокгрупа Freunde der Italienischen Oper (Приятели на италианската опера), лети за София, за да продаде апартамента, получен по наследство от неговия български чичо – художникът Любен Стоев. Но жилището на художника е препълнено с картини, инсталации, истории и видеоматериали. И Рей - парченце по парченце, като в пъзел или в криминален филм подрежда и за себе, и за зрителя образа на българския си чичо като художник и личност.
Племенникът следва чичо си на видеопътешествие до Африка, Индия и Куба, спуска се на дъното на българското общество, където Любен винаги е намирал теми и вдъхновение. В това пътуване Рей ни среща с истинския си баща, голямата любов на художника в Дрезден, както и със самия дух на Любен, докато заедно си припяваме “Меки Ножа” на Брехт и Вейл.

Освен разказите на Рей ван Цешау, в „Моят чичо Любен“ са използвани още части от над 300-часовия видеоархив на Любен Стоев. В документалната продукция са включени откъси от интервю на художника пред режисьора Атанас Христосков за филма „Истории като на кино“. Във филма са запечатани още разговори и моменти с Георги Пенков-Джони, Ицко Финци, а във видеоархивите има кадри с Огнян Видев, Васил Пармаков и други.

Филмът е носител на наградата за режисура на 27-ото издание на Фестивала за българско документално и анимационно кино „Златен ритон“ 2023. 



„Урок по родолюбие“ с Кубрат Пулев събра стотици в атомната столица СНИМКИ
Областният управител Надя Донкинска бе гост на официалното честване на 40 години от експедиция "Еверест 1984" СНИМКИ
Торнадо връхлетя щат в САЩ, има жертви
Община Мизия с важно съобщение по случай Великденските празници
Враца е част от национална скринингова кампания за рак на дебелото черво
Деца от клуб за млади пещерняци в Дряново събират стотинки от пещерата "Бачо Киро", които вредят на обекта