Събития

Проведе се извънредно заседание на Областната епизоотична комисия СНИМКИ

  02.04.2024 11:26             
Проведе се извънредно заседание на Областната епизоотична комисия СНИМКИ

Областният управител Надя Донкинска и председател на Областната епизоотична комисия, откри заседанието,свикано с оглед епизоотичната обстановка в страната, относно заболяването "Африканска чума по свинете" (АЧС) изпълнението на Плана за действия в България, по отношение на обектите за отглеждане на свине за лични нужди и констатираното от Българската агенция по безопасност на храните огнище на болестта Африканска чума по свинете в област Пловдив.

В заседанието участваха Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) във Враца - Д-р Цветелина Тодорова –Директор на Дирекцията по безопасност на храните - Враца, експерти на Областната администрация във Враца и представители на общините.

Д-р Цветелина Тодорова –Директор на Врачанската областна дирекция по безопасност на храните представи на заседанието конкретни мерки от Плана за действие и фиксирани срокове за тяхното изпълнение, като сподели, че към момента епизоотичната обстановка в област Враца е сравнително спокойна, по отношение на африканската чума по свинете.

Провеждане на инвентаризация на свиневъдни обекти

Двукратно от представители на администрация на местната власт 

Проверки за наличие на населени свине без идентификация, като кметовете и кметските наместници са длъжни да организират в срок до 31-ви май за първоначална инвентаризация и до 20-ти октомври извършването на втората инвентаризация на животните в животновъдните обекти - лични стопанства, и изготвят списък, който съдържа имената на собствениците на животни, броя, вида и категорията на животните от животновъдните обекти; в срок до 7 работни дни от извършване на инвентаризацията предават списъка на официалния ветеринарен лекар, отговарящ за съответната община, и го поставят на видно място.

Еднократно  от официален ветеринарен лекар  и представители на администрация на местната власт:

Официалният ветеринарен лекар (ОВЛ) от Областната дирекция по безопасност на храните и кметовете и кметските наместници са длъжни да организират в срок до 30-ти август инвентаризация на животните в животновъдните обекти - лични стопанства, и изготвят списък, който съдържа имената на собствениците на животни, броя, вида и категорията на животните от животновъдните обекти; в срок до 7 работни дни от извършване на инвентаризацията предават списъка на Областната дирекция по БХ Враца. 

Извършване на клинични прегледи и проверки на биосигурност четири пъти годишно от регистрирани ветеринарни лекари и предоставяне на резултати от прегледите и проверките. 
Клинични прегледи за здравният статус на животните  и проследяване спазване на мерки за биосигурност, на които трябва да отговарят личните стопанства.

Извършване на клинични прегледи и проверки на биосигурност един  път годишно от официални  ветеринарни лекари . Клинични прегледи по оценка на риска от Областната дирекция по безопасност на храните. Вземане на проби в случай на съмнение . 

Клинични прегледи за здравният статус на животните  и проследяване спазване на мерки за биосигурност, на които трябва да отговарят личните стопанства, със срок за изпълнение  -20-ти октомври.

В края на заседанието д-р Цветелина Тодорова, напомни на представителите на общините, че е необходимо да извършат преглед на сключените договори с ветеринарни лекари, във връзка с популацията на бездомни кучета и растящия проблем в обществото от тях, като даде два оптимални периода: май- юни и септември – ноември, за преглед и подновяване на договорите и кастрация на бездомните кучета. Процеса ще бъде контролиран от Областната дирекция по БХ, която на свой ред ще подаде информация към Министерството на земеделието и храните. 

Предложените мерки и срокове бяха гласувани от присъстващите на заседанието но Областна епизоотична комисия.