Събития

Областна администрация Видин бе домакин на консултативна среща в подкрепа на дуалното обучение

  02.04.2024 10:00             
Областна администрация Видин бе домакин на консултативна среща в подкрепа на дуалното обучение

В Конферентния център се проведе регионална консултация за подготовката на програма –  ДОМИНО 2, която обхваща периода 2024 г. – 2028 г. Проектът се разработва от МОН, посредством Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, като предвижда да бъдат въведени 15 нови професии с практическо обучение в реална работна среда. „Вярвам в предимствата на дуалното обучение, което тясно кореспондира с бизнеса и занапред ще включва все повече нови професии, защото пазарът на труда има нужда от подготвени кадри във всички направления. Факт е, че редица европейски държави прилагат успешно този модел и това са страни с най-ниската младежка безработица“, каза при откриването на дискусионния форум заместник областният управител на област Видин Ани Арутюнян.

Консултативната среща води Васил Радойновски – ръководител на секретариата на Българо-швейцарската търговска камара. На нея присъстваха заместник – министърът на образованието Мариета Георгиева, началникът на РУО Веселка Асенова, директори на видински училища, кметове на общини, работодатели и др.

Над 11 500 ученици в България се обучават в дуална форма през настоящата учебна година, като от днес, 1 април, здравните и социални осигуровки ще им се поемат от държавата. ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ във Видин е първото учебно заведение в областта, което въвежда обучение чрез работа, в момента във формата са обхванати 50% от учениците.